Tálibán vyloučil možnost jednání s NATO

Kábul - Afghánské hnutí Tálibán odmítlo jakákoli jednání se zahraničními jednotkami nebo vládou prezidenta Karzáího. Povstalci to uvedli v prohlášení zaslaném BBC. Oznámení přišlo krátce poté, co američtí velitelé a náčelník britského generálního štábu navrhli, že by rozhovory s Tálibánem mohly být užitečné. Červen byl pro koaliční jednotky v Afghánistánu jedním z nejhorších za poslední měsíce. Zahynulo víc než 100 aliančních vojáků.

V bitvě, která se odehrála v odlehlém okrese Baghran v severní části zmíněné provincie, bylo prý množství rebelů usmrceno, zraněno či zajato. Mezi zajatci je i velitel oddílů Tálibánu v okrese Nauzád, který se nachází jihozápadně od místa bojů.

Zpravodajský server BBC dnes napsal, že afghánský Tálibán v rozhovoru odmítl, že by byl ochoten vést s NATO jakákoli jednání. Nekompromisní vyjádření Tálibánu přichází poté, co někteří američtí velitelé a vrchní velitel britské armády generál David Richards naznačili, že by mohlo být užitečné zahájit s Tálibánem dialog.

Talibán odmítl jednat s NATO (zdroj: ČT24)

„Nechceme s nikým jednat - ani s (afghánským prezidentem Hamídem) Karzáím, ani s žádnými cizinci - dokud se zahraniční síly nestáhnou z Afghánistánu,“ řekl mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid, který odpovídal na otázky BBC v rozhovoru s důvěryhodným prostředníkem.

Vítězíme, nemáme proč jednat, tvrdí Tálibán 

„Jsme si jistí, že vítězíme. Proč bychom měli jednat, když máme kontrolu nad situací, zahraniční jednotky zvažují stažení a v řadách našich nepřátel jsou rozkoly?“ dodal v evidentní narážce na odvolání generála Stanleyho McChrystala minulý týden kvůli jeho nelichotivým výrokům na adresu americké administrativy.

Zabiulláh rovněž zdůraznil, že letošní červen byl pro Severoatlantickou alianci vůbec nejtragičtějším měsícem od pádu Tálibánu po invazi spojeneckých vojsk v roce 2001. Bilance dosáhla 102 obětí, což představuje v průměru více než tři mrtvé vojáky NATO denně.

Tálibán ale jako převážně paštunské hnutí nemá většinovou podporu Afghánců. Koaliční vojáci se ale i přes to dostávají do složité situace. Spojené státy vyměnily svého vrchního velitele v zemi, to se může jevit jako slabost.

„Ve chvíli, kdy likvidujeme bezpečná útočiště nepřátel, musíme očekávat, že nám vrátí úder. Tváří v tvář tvrdým bojům musíme stále pamatovat na to, že pokrok v Afghánistánu je možný,“ řekl nový velitel spojeneckých jednotek v Afghánistánu David Petraeus.

David Petraeus
Zdroj: ČT24