Turecko žádá Izrael za incident u Gazy omluvu a odškodnění

Ankara - Turecko pohrozilo Izraeli přerušením diplomatických styků. A to pokud se buď neomluví za zásah proti flotile lodí s propalestinskými aktivisty, kteří se koncem května pokusili prolomit blokádu Gazy, nebo pokud nepřistoupí na mezinárodní vyšetření incidentu. Při něm zahynulo 9 Turků. Ankara zároveň požaduje odškodnění rodin obětí. Izraelská vláda uvedla, že se nemá za co omlouvat.

Izrael už ustanovil komisi, které se zabývá vyšetřováním incidentu. „Jestliže komise dospěje k závěru, že útok byl nespravedlivý a jestliže se Izrael omluví, bude to stačit,“ uvedl turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu.

Turecko bude ale navíc požadovat odškodnění pro rodiny Turků, kteří zemřeli při zásahu izraelské armády proti humanitární flotile mířící do Gazy. Ministr navíc varoval, že by mohl být rozšířen zákaz přeletu izraelských letadel nad tureckým územím i na civilní lety, dosud nařízení platí jen pro vojenské lety.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už však v pátek vyloučil, že by se židovský stát za incident Ankaře omlouval. To dnes potvrdil i nejmenovaný vysoký úředník Netanjahuovy kanceláře.

Vztahy Ankary a Tel Avivu se po námořním incidentu u pásma Gazy výrazně zhoršily. Turecko, které patřilo ke spojencům židovského státu, po něm odvolalo z Izraele svého velvyslance a zrušilo plánované společné vojenské manévry. V tureckých městech demonstranti dál pálí izraelské vlajky. V tisku se dokonce spekuluje o tom, že Izrael cvičí kurdské separatisty, kteří v posledních měsících vedou tvrdé boje s tureckými vojáky.