Slovensko má poprvé v historii premiérku

Bratislava – Slovensko má poprvé v historii v čele vlády ženu. Šéfku koalice čtyř středopravých stran Ivetu Radičovou dnes necelý měsíc po volbách jmenoval ministerskou předsedkyní prezident Ivan Gašparovič poté, co kabinet levicového premiéra Roberta Fica podal demisi. Poslanci na dnešní ustavující schůzi Národní rady zvolili předsedu 150členné sněmovny a tři místopředsedy.

Bývalá ministryně práce je první premiérkou Slovenska, ale i první ženou, která se v novodobé historii země dostala do finále prezidentských voleb. Loni prohrála duel s Gašparovičem, který post obhajoval.

Předsedou zákonodárného sboru se stal předseda druhé nejsilnější strany vládní čtyřkoalice Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. Zvolení Sulíka se očekávalo, k získání tohoto postu mu ale v prvním kole tajné volby chyběl jeden hlas. Druhé kolo hlasování již proběhlo hladce, vyslovilo se pro něj 80 ze 149 přítomných poslanců.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Pokud by Sulíkovi nevyšel ani druhý pokus, volba by se podle hlasovacího řádu mohla opakovat nejdříve v pátek. Ke zvolení předsedy parlamentu je potřebný souhlas nadpoloviční většiny všech 150 poslanců, budoucí vládní strany mají ve sněmovně 79 mandátů. Strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) si jako vítěz voleb nárokovala předsednické křeslo, do funkce navrhla dosavadního místopředsedu Národní rady Miroslava Číže. Ten podle očekávání neuspěl.

Neúspěch koaličního kvarteta v prvním kole hlasování připsala budoucí premiérka Iveta Radičová nezkušenosti nových členů sněmovny. Na hlasovacím lístku se totiž poslanci museli vyslovit pro jednoho ze dvou kandidátů a zároveň odmítnout druhého z nich. Některé lístky prý byly správně označeny ve prospěch Sulíka, ale levicový kandidát Číž nebyl vyškrtnut.

Na Fica zbyla funkce místopředsedy parlamentu

Budoucí vládní koalice přiznala opozici jedno křeslo místopředsedy, do kterého vítěz voleb Směr-SD navrhl dosluhujícího premiéra a šéfa strany Roberta Fica. Do nové funkce by měl být zvolen v pátek, kdy se parlament opět sejde.

Radičová se stala premiérkou dnes, ostatní členové nové vlády, vicepremiér a 13 ministrů převezmou jmenovací dekrety v pátek.

Předseda SaS Richard Sulík přednesl krátkou řeč poté, co byl v opakované volbě zvolen předsedou parlamentu.
Zdroj: Jan Koller/ČTK