Ruský pianista, obviněný v Thajsku ze znásilnění, odjel ze země

Bangkok - Ruský pianista a dirigent Michail Pletňov, kterého včera thajské úřady obvinily z toho, že sexuálně zneužil čtrnáctiletého chlapce, dnes opustil Thajsko. Včera byl totiž propuštěn na kauci s tím, že se má hlásit každých 12 dní a že se musí dostavit k soudu, který se má uskutečnit 19. července.

„Podle mých informací odletěl Pletňov z mezinárodního letiště v Bangkoku do Moskvy letadlem společnosti Aeroflot,“ potvrdil agentuře zaměstnanec thajského imigračního oddělení, který si nepřál být jmenován.   

Pletňov měl mít údajně pohlavní styk s 15letým chlapcem, což se v Thajsku považuje za znásilnění. Umělec byl zatčen v pondělí na základě udání thajského občana, který je vyšetřován kvůli údajnému provozování sítě s nezletilými prostituty.

Dirigent založil Ruský národní orchestr v roce 1990 jako první nezávislé symfonické těleso v zemi, financované ze soukromých zdrojů. Jako pianista byl v roce 2005 oceněn prestižní cenou Grammy za adaptaci Popelky ruského skladatele Sergeje Prokofjeva. Pletňov v Thajsku vlastní restauraci, několik obchodů a badmintonový klub.