Český pavilon na Expu láká desítky čínských novinářů

Šanghaj - Návštěvnost Českého pavilonu na Expu v Šanghaji láme rekordy. Expozici si prohlédly už přes tři miliony lidí. Další desítky milionů Číňanů pak měly možnost shlédnout dvacetiminutovou reportáž o České republice. O průběhu Expa referují denně desítky čínských novinářů, ale jen málokterý pavilon pokrývá exkluzivní televizní štáb. „Česko je krásná země a slavné turistické místo. Číňané dobře rozumějí tématu vaší expozice. Chceme se také více naučit o rodných místech a zdrojích evropské civilizace,“ vysvětluje produkční šanghajské televize Cchuej I.

Expozice je u novinářů oblíbená také z praktických důvodů. Čínské televizní štáby si český pavilon pochvalují i proto, že se jim dobře znázorňuje. Mnoho pavilonů na Expu má hlavně filmové projekce. Český pavilon má řadu trojrozměrných exponátů, které se dobře filmují.

Všechna média v Číně přísně cenzuruje komunistická strana a novináři ví, že nemají pokládat nepohodlné otázky. „Principiální rozdíl mezi evropskou nebo českou novinařinou a tou čínskou je ten, že hledají spíš pozitivní přístupy a jsou to víc chvaliči,“ tvrdí mluvčí českého pavilonu Jiří Potužník s tím, že poslání českých a evropských novinářů je spíš kritické a kontrolní.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Jen samotná Šanghaj má 20 milionů obyvatel, což jsou dvě České republiky žijící na území Středočeského kraje. I přesto Číňané tvrdí, že se od Čechů mohou něco naučit. „Dáváte hodně úsilí do zachování historie. Čína se mění každým dnem. Jestli jste v nějakém městě nebyli dva roky, už ho nepoznáte. Měli bychom zpomalit a uvolnit se,“ myslí si reportér Li Čen-jü.

Zpomalení a uvolnění v nejrychleji rostoucím hospodářství světa, v zemi, která má ambici se stát světovou velmocí, však pravděpodobně zůstane jen vidinou v televizních reportážích a filmech.