Slovenská policie zastřelila únosce policistů

Nitra – Slovenské policejní komando dnes zastřelilo únosce, který od včerejška zadržoval trojici policistů. Všechna rukojmí jsou v pořádku. Muž byl celostátně hledaný. Policejní hlídka ho chtěla zastavit při běžné silniční kontrole, po honičce s policejním vozem se ukryl v domě, kde následně na policisty vytáhl samopal.

Policejní hlídka z Močenka chtěla včera po deváté večerní hodině v Kráľovej nad Váhom kvůli běžné silniční kontrole zastavit auto, ve kterém seděli dva lidé. Po jednom z nich ale bylo vyhlášené celostátní pátrání. Muž proto začal před hlídkou ujíždět. Strhla se honička, pronásledovaný ale nakonec s autem havaroval, z vozidla utekl a ukryl se v nedalekém domě.

Policista a policistka chtěli muže v domě zadržet. Ten na ně ale vytáhl samopal, policisty odzbrojil a donutil je, aby ho odvezli do Nitry. Tady donutil policistku, aby zavolala kolegyni. I tu nakonec vzal jako rukojmí. Následně nutil policisty, aby ho v noci vozili různě po kraji. Vůz původně pronásledovali policisté, ty ale únosce přiměl se stáhnout, protože hrozil, že rukojmí zabije.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Únosce byl v Česku odsouzen za loupežné přepadení

Po vyjednávání ozbrojenec propustil jednu z policistek, pak ale přestal s vyjednavači komunikovat. Policie se proto rozhodla situaci řešit. „Protože hrozilo velké nebezpečí, že rukojmí budou při standardní policejní akci zraněni nebo zabiti, bylo rozhodnuto použít odstřelovače,“ informoval slovenský policejní prezident Ján Packa.

Únosce byl v minulosti pětkrát soudně trestán. V Česku byl odsouzen za loupežné přepadení s následkem smrti na 13,5 roku vězení. Po měsíci ve vazbě byl propuštěn na svobodu, v polovině června po něm bylo vyhlášeno pátrání.