Libyjská loď s pomocí pro Gazu obrátila kurz a míří do Egypta

Jeruzalém - Libyjská loď s humanitární pomocí, která mířila do pásma Gazy, po výzvách Izraele změnila kurz a míří do egyptského přístavu Aríš. Egyptské úřady totiž aktivistům nabídly, že náklad budou moci přepravit po jeho území až k přechodu s Gazou Rafáh. Tudy by měl náklad bez problémů do Gazy projít, neboť Izrael pozemní blokádu pásma zmírnil, zatímco ta námořní stále platí.

Libyjská loď Amalthea plující pod moldavskou vlajkou z Řecka chtěla dovézt do Gazy 2 000 tun humanitárního zboží. Akci organizuje charitativní nadace vedená synem libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Na palubě lodi je 12 členů posádky a 15 aktivistů. Do Gazy měla loď podle plánů dorazit ve středu ráno.

To se ale nelíbilo Izraelcům. Zdejší vláda proto vyvinula mimořádné diplomatické úsilí, aby loď od svého záměru upustila a obrátila kurz k egyptskému přístavu Aríš, jinak hrozila zásahem.

Náklad pro Gazu měl mířit do Egypta

Loď s humanitární pomocí proto obrátila kurz a zamířila do Egypta. Izrael varoval aktivisty, aby neporušovali námořní blokádu pásma Gazy, když pozemní blokáda byla zmírněna a je tedy možné dostat pomoc do Gazy po souši.

Izrael zmírnil blokádu palestinského území po květnovém incidentu. Turecká flotila s humanitární pomocí také plula 31. května do Gazy, izraelská armáda ji ale zastavila. Při incidentu bylo zabito 9 aktivistů.