Ve Rwandě nalezeno mrtvé tělo opozičního politika

Kigali - Ve Rwandě bylo nalezeno zohavené tělo jednoho z opozičních politiků. Podle policie šlo možná o loupežné přepadení. Tělo Andre Rwisereka, místopředsedy Demokratické strany zelených (DGP), bylo nalezeno v mokřinách poblíž města Butare na jihu země, přibližně tři kilometry od jeho opuštěného vozu. Celý případ navíc začíná mít vážný politický dosah. Zástupci opozice se totiž nechali slyšet, že může jít o snahu umlčet jejich hlasy před nadcházejícími prezidentskými volbami.

Na místě se našla také mačeta, která podle policie zřejmě posloužila jako vražedná zbraň. Podle Rwiserekova bratra Franka Habinezy stojícího v čele DGP, který byl přivolán k identifikaci oběti, byla hlava téměř oddělena od těla.

Očití svědci uvedli, že Rwisereka měl u sebe před vraždou větší obnos peněz. Policie proto vyšetřuje, zda nešlo o loupež. Habineza potvrdil, že jeho bratr měl u sebe v přepočtu přibližně 20 000 korun. Peníze ale prý nechal u své sestry a v době vraždy je u sebe neměl. Habineza dále uvedl, že mu bylo již dříve vyhrožováno smrtí, po vraždě svého bratra se tedy obává i o svůj život.

Prezidentské volby se ve Rwandě budou konat 9. srpna. Největším favoritem je současný prezident Paul Kagame. Ochránci lidských práv ale viní jeho administrativu z toho, že před volbami potírá kritickou opozici a zastrašuje novináře.