Hotel v Chicagu se hemží štěnicemi – je tu sjezd

Chicago – Hotel Hyatt v Rosemontu na předměstí Chicaga hostí severoamerický summit odborníků na štěnice. Entomologové s sebou samozřejmě přivezli exempláře těchto parazitů. Ředitel hotelu ale ujistil, že rozhodně nehrozí, že by hotel štěnicemi zamořili. Mají je prý bezpečně uzavřené ve skleničkách.

Celý týden si budou odborníci z různých koutů Ameriky vyměňovat informace o tomto obtížném hmyzu. Budou debatovat, jak štěnice vyhubit, jaké existují druhy nebo jak zabránit jejich množení. Padesátka vystavovatelů tu nabízí všechno – od hraček po hubicí prostředky a zaručené metody a postupy.

Štěnice se v poslední době totiž hojně objevily na severovýchodě USA. Vloni za likvidaci štěnic Američané zaplatili 258 milionů dolarů, víc než dvojnásobek proti roku 2006. Problém má především New York, kde se vyskytují už i v divadle, obchodech, kancelářích nebo luxusních bytech. Firma Nike kvůli zamoření štěnicemi dokonce uzavřela svůj obchod.

V posledních letech se navíc rozšířily zprávy o tom, že si štěnice vyvinuly odolnost vůči běžným insekticidům, což ztěžuje jejich likvidaci. Očekává se, že Chicago bude během dvou až tří let čelit stejnému problému jako nyní New York. Tomu se už nyní snaží zabránit experti.

Štěnice domácí (Cimex lectularius)

Je noční hmyz parazitující na lidech, živící se lidskou krví. Štěnice po nasání nechávají na kůži hostitele štípance, ty vypadají jako zarudlé skvrny, velice svědí. Štěnice žijí v trhlinách, spárách, nejčastěji se vyskytují blízko hostitele, tedy v posteli nebo blízko ní. Mohou žít například v podlaze, pod koberci nebo za obrazy. V noci pak ze svých úkrytů štěnice vylézají, aby parazitovaly na svém hostiteli a pily mu krev. Zbavit se štěnic je velice složité. Je zapotřebí důkladně chemicky ošetřit nábytek, zejména pak postel, kde se většinou štěnice skrývají. Na vyhledávání štěnic se ale dají vycvičit i služební psi, štěnice totiž vydávají specifický zápach.