Koreje uspořádají další setkání rozdělených rodin

Pchjongjang - Další korejské rodiny, které rozdělila válka v 50. letech, se možná setkají. V Severní Koreji začalo nové kolo jednání o tom, aby se příbuzní mohli opět vidět. Od roku 2000 už dostalo povolení přes 16 tisíc Severokorejců. Poslední rozhovory ukazují na uvolňování napětí mezi oběma zeměmi.

Pokračuje další kolo jednání o setkání rozdělených korejských rodin. Dohoda mezi Severní a Jižní Koreou by mohla být dalším příznakem oteplování vztahů, ke kterému v poslední době dochází. Jižní Korea například nabídla svému severnímu sousedovi potravinovou pomoc. Zlepšující se vztahy by ale mohlo ohrozit ponorkové cvičení Jižní Koreje a USA, které je plánované na příští týden.      

Severní a Jižní Korea jsou od skončení války v roce 1953 fakticky pořád ve válečném stavu. Hranice mezi oběma zeměmi se považuje za nejstřeženější na celém světě. Koreje spolu totiž po válce dosud neuzavřely mírovou smlouvu, ale jen dohodu o příměří. Území obou států tak stále dělí demilitarizované pásmo. Po válce zůstaly rozděleny miliony rodin. 

Od roku 2000, kdy se setkání rodin organizují, se setkalo více než 16 tisíc Korejců. Další tisíce lidí se mohly zúčastnit setkání s příbuznými prostřednictvím videokonference.