Irák trhnul rekord v délce doby sestavení vlády, nedokázal to za 209 dní

Bagdád - Irák zlomil světový rekord v době od parlamentních voleb do sestavení vlády. Jednání o kabinetu se táhnou už 209 dní a řešení se nerýsuje. Mnozí Iráčané se zlobí, že šli volit i přes hrozby radikálů teroristickými útoky, a výsledek nikde. Dosavadní rekord drželo Nizozemsko. V roce 1997 mu to trvalo 207 dní.

Irácké šíitské strany se včera dohodly na svém kandidátovi pro předsedu příští vlády. Má jím být dosluhující premiér Núrí Málikí. Irák nemá 208 dní po volbách nový kabinet a ani dnešní nominace ještě neznamená, že krize bude brzy vyřešena. Strany, které by přijaly Málikího coby předsedu příští vlády, totiž nemají v parlamentu většinu, ale jenom 132 z 325 mandátů. 

Málikího chce za předsedu vlády jeho blok Právní stát a také blok převážně náboženských stran Národní irácké spojenectví (NIA). Pod ním v březnových volbách kandidovali také stoupenci radikálního duchovního Muktady Sadra. Tento klerik, který žije z vlastního rozhodnutí od roku 2007 v Íránu, Málikího vždy kritizoval za spojenectví s Washingtonem, ale podle agentur dal nyní animozitu stranou za možnost získat větší slovo v příští vládě. Ačkoli USA do funkce předsedy irácké vlády nepodporují konkrétního politika, Sadrův případný podíl na vládě se jim podle analytiků zamlouvat nebude. Sadrovy milice bojovaly aktivně proti americké armádě do roku 2008. Sadr je pak rozpustil, ale zůstává tvrdým kritikem přítomnosti Američanů v Iráku.

Málikího blok Právní stát skončil ve volbách druhý, vítězem byla koalice Národní irácké hnutí (MNI). V ní kandidovala strana bývalého premiéra Ajáda Alávího, který trvá na tom, že je to on, kdo má mít právo sestavit vládu. Nepodařilo se mu ale zatím najít dostatek koaličních partnerů. Jeden z jeho spolupracovníků řekl, že Sadrův postoj situaci komplikuje. Aláví sám varoval, že nebude-li jeho strana součástí vládní koalice, čeká Irák obnovené násilí mezi sunnity a šíity.

Muktada Sadr
Zdroj: ČT24