Dokumenty WikiLeaks svědčí o vraždění civilistů a mučení v Iráku

Dubaj - Katarská televize Al-Džazíra dnes zveřejnila úryvky z tajných dokumentů, které se chystá zveřejnit internetový server WikiLeaks. Dokumenty prý obsahují údaje o tom, že americká armáda a irácké úřady zavraždily stovky civilistů a tajně mučily vězně. Dokumenty zahrnují období od 1. ledna 2004 do konce roku 2009.

Portál WikiLeaks dnes oznámil, že v sobotu uspořádá kdesi v Evropě tiskovou konferenci, na níž vystoupí s „významným oznámením“. Očekává se, že právě ono by se mělo týkat ohlášeného zveřejnění 400 000 tajných dokumentů. Podle Al-Džazíry dokládají dokumenty řadu případů mučení a znásilňování, kterého se údajně dopouštěli na iráckých vězních iráčtí vojáci a policisté. Americké velení prý o těchto násilných aktech vědělo, ale nařídilo svým jednotkám, aby nezasahovaly. Al-Džazíra rovněž uvedla, že americká armáda zastřelila během války stovky civilistů.

Server WikiLeaks už koncem července vyvolal celosvětový rozruch a nelibost americké vlády, když zveřejnil 77 000 tajných zpráv z války v Afghánistánu. Nynější únik informací má být mnohonásobně vyšší.

Mluvčí amerického ministerstva obrany dnes ve Washingtonu varoval, že únik dokumentů by mohl ohrozit příslušníky americké armády i Iráčany, kteří s Američany spolupracují. Podle mluvčího Davea Lapana jde o „neutříděné informace od vojenských jednotek“, které neobsahují žádné strategické informace. Jejich obsahem jsou prý údaje o zacházení s vězni, o konverzaci mezi americkými činiteli a iráckými politiky a o menších bojových operacích „na taktické úrovni“. USA proto při případné publikaci dokumentů nečekají žádná velká překvapení. Přesto možnost zveřejnění dokumentů Pentagon znepokojuje a víc než sto analytiků je zkoumá, aby vytipovali případné škody.

Al-Džazíra
Zdroj: ČT24
Vydáno pod