V Malmö se střílí po imigrantech

Malmö - Ve švédském Malmö někdo střílí na přistěhovalce. Policie teď prověřuje střelbu na dům jedné z rodin, která nemá žádné problémy se zákonem. Letos je to už devatenáctý případ a zatím se neví, jestli je mezi nimi nějaká spojitost. Při jednom z těchto útoků zemřela dívka. Vyšetřovatelé zatím nemají žádného podezřelého. Ve Švédsku v posledních letech roste napětí kvůli přistěhovalecké politice vlády. V zářijových volbách se dokonce poprvé do parlamentu dostala strana s otevřeně antiimigračním programem.

Švédská soukromá televizní stanice TV 4 s odvoláním na policejní zdroje uvedla, že útoky na imigranty byly dobře plánovány a odehrály se za tmy v místech, která pachatel znal. Ve čtvrtek byly zvenku oknem svého bytu postřeleny dvě imigrantky. Nedávno byli postřeleni dva muži čekající na autobus, kteří podle policie pocházeli z „prostředí etnické menšiny“. Střelec se pravděpodobně skrýval ve křoví.

Zatím poslední zprávy o střelbě jsou z páteční noci, kdy jistý přistěhovalec ohlásil, že ho při jízdě na kole někdo střelil do nohy. Podle vyšetřovatelů se má za to, že ve většině případů byla použita ruční zbraň velké ráže.

Policie zvýšila počet hlídek ve městě. Pátrací akce se účastní také švédská kriminální policie a národní komise pro vyšetřování vražd. Nedávné útoky vyvolávají vzpomínky na útoky vedené proti přistěhovalcům ve Stockholmu v 90. letech, při nichž útočník oběti zaměřoval puškou vybavenou laserem.

Desítky strážců zákona procházejí po setmění vytipované oblasti a na případu už pracují i specialisté ze Stockholmu. Útočník je podle jediného svědka, který ho viděl, muž. V sobotu totiž vypálil na obchod Nasira Jazdanpanaha. Ten vyběhl ven a chtěl podezřelého, který už neměl v rukou zbraň, zadržet. Muž ho ale srazil ranou do hlavy a zmizel. „S takovými lidmi musíme bojovat. Nesmí mít pocit, že vyhráli,“ říká Nasir.

Jak uvedl spolupracovník ČT Tomáš Sniegoň, situace ve městě je vážná a lidé po setmění raději nevycházejí ven. Téměř třetinu obyvatel Malmö tvoří přistěhovalci, policie ale nechce sérii posledních incidentů interpretovat jako střet kultur nebo civilizací; předpokládá se, že pachatelem je člověk, který jedná na vlastní pěst.