Řešení odpadkové krize v Neapoli je zatím v nedohlednu

Neapol - Starostové měst a obcí z okolí jihoitalské Neapole odmítli nabídku vlády, že zatím odloží otevření nové velké skládky na svoz odpadu. Lidé proti jejímu chystanému zprovoznění už několik týdnů razantně protestují. Starostové žádají, aby vláda od plánu upustila úplně. Obyvatelé se bojí otravy životního prostředí jedovatým odpadem, kvůli jejich protestům ale odpadky už šest týdnů nikdo neuklízí.

Evropská komise v sobotu obvinila italské úřady, že nepřijaly dostatečná opatření ohledně skládek odpadu v oblasti Neapole. Pohrozila Římu velkou pokutou, pokud neupraví své zákonodárství v duchu unijního zákona pro sběr a skladování odpadů. Premiér Silvio Berlusconi v pátek přislíbil, že nová krize s odpadem v tomto regionu bude vyřešena do deseti dnů.

Nová skládka má být největší v Evropě s kapacitou tři miliony tun. Od čtvrtka obyvatelé blokují u Terzigna poblíž Neapole přístupové cesty k místní staré skládce, kterou pokládají již za přeplněnou.

V Neapoli a v celé Kampánii se v posledních letech pravidelně hromadí tisíce tun odpadků, zejména kvůli neodpovídajícímu systému jeho skladování a zpracování. Za krizové situace s odpadem v neapolském kraji stojí především mafie, která si z tohoto citlivého odvětví udělala výnosný podnik. Současná situace nápadně začíná připomínat odpadovou válku z roku 2008. Tu premiér Berlusconi zvládl jen s pomocí armády. Kompromis zatím není na obzoru, a dokud se nenajde, budou i dál popeláři jezdit na skládku s policejní eskortou.