Zemětřesení, tsunami a sopka si v Indonésii vyžádaly přes 300 mrtvých

Jakarta - Indonésie se dnes vzpamatovává ze dvou přírodních katastrof, které ji postihly v uplynulých dvou dnech - z tsunami vyvolaného zemětřesením, jež zasáhlo zemi v pondělí, a z úterních erupcí sopky Merapi. Tyto katastrofy si dohromady vyžádaly nejméně 310 obětí na životech a stovky lidí se nadále pohřešují.

Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono zkrátil svou návštěvu Vietnamu, kde se měl zúčastnit summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), a vrátil se do vlasti, aby dohlížel na záchranné operace. Ty jsou zvláště obtížné na ostrovech v Indickém oceánu, které v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály. Třímetrové vlny zcela zničily pobřežní vesnice na souostroví Mentawai, které je rájem pro surfaře.

Z vesnice na pobřeží ostrůvku v Indickém oceánu nezbylo skoro nic. Všechny domy smetl během chvilky vodní živel. Z povrchu země zmizelo i deset dalších osad včetně jejich obyvatel. Podle úřadů se na některých místech nespustil varovný systém. Lidé často nestačili utéct do bezpečí. „Byli jsme právě na moři, kotvili jsme asi 50 metrů od pobřeží. Najednou se přehnala tak 3 až 4 metry vysoká vlna. Srazili jsme se s jinou lodí, která začala hořet,“ popisuje tsunami přeživší.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Pomoc na těžce dostupná území přitom míří jen velmi pomalu. Kvůli prudkému dešti a rozbouřenému moři dorazili první záchranáři až ve středu.

Aktivita sopky Merapi poklesla, nebezpečí trvá

Příroda udeřila i o 800 kilometrů dál. Na ostrově Jáva se v úterý probudila sopka Merapi. Deset větších erupcí nepřežilo nejméně 30 lidí včetně dvou záchranářů. Mezi mrtvými je i Mbah Marijan, muž známý jako duchovní strážce hory, která je považována za posvátnou. Aktivita sopky nyní výrazně poklesla, ale nebezpečí trvá, uvedly úřady.

Úřady obyvatele stačily varovat včas, jenže mnoho lidí z vesnic v okolí vulkánu dlouho odmítalo domovy opustit. Evakuovat se nechali až v okamžiku, kdy všechno přikryla vrstva jemného prachu. Na ostrově Jáva zůstává vyhlášena pohotovost.

Více než 40 000 lidí muselo nalézt útočiště v různých střediscích a na některé části svahů sopky je vstup zakázán. Pod hrozbou erupce Merapi žije přes milion lidí. K větším erupcím tu dochází pravidelně v rozmezí čtyř až pěti let. V roce 1994 zabila láva více než 60 lidí a zatím nejhorší katastrofa si v roce 1930 vyžádala 1 400 lidských životů.

##GMAP:4937:Mentawai##