Jedovatý kal jim vzal všechno. Na pomoc státu čekají marně

Budapešť - Před měsícem postihla Maďarsko největší ekologická katastrofa v historii země. Protržená hráz odkalovací nádrže hliníkárny u městečka Ajka na západě země zaplavila okolní obce toxickým kalem. Devět lidí zemřelo, víc než 150 utrpělo zranění. A ani měsíc po tragédii se obyvatelé postižené oblasti nedočkali slibované pomoci.

Nánosy červeného bahna z vesnic postupně mizí. Denně je odvážejí desítky nákladních aut. Stopy po katastrofě se však budou smývat ještě řadu let – a to i ty, které si místní nesou ve svých duších. „Hodně lidí pořád neumí zpracovat trauma, které je postihlo. Hodně jich je v péči psychologů a nechtějí se vrátit zpět,“ popisuje starosta Devecseru Tamás Toldi.

Okamžitě po havárii začala vláda slibovat pomoc. Dnes jsou ale mnozí zklamaní. Balázs Holzer musel pracovat pět let v zahraničí, aby si mohl postavit dům. Vláda mu jako odškodné slíbila 14 milionů forintů, tedy zhruba milion a dvě stě tisíc korun. „Mysleli jsme si, že nám pomohou, abychom tady mohli začít nový život. Ale vypadá to tak, že z toho nic nebude, tak jsme se rozhodli, že naše domy zbourat nenecháme do té doby, než nepřijdou s novým poctivým návrhem,“ čeká Holzer.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Spolu s přáteli se dohodli, že se nastěhují zpět do zničených domů, aby je vláda nemohla nechat zbourat. „Možná nás není moc, možná je to, co děláme, úplně zbytečné. Ale takhle budeme mít alespoň klidné svědomí, že jsme udělali vše, co jsme měli nebo mohli udělat.“

Starosta Kolontáru se snaží náladu v obci uklidnit. Sám však nemá vliv na to, aby stát odškodné lidem nakonec vyplatil. Mnozí se navíc stali oběťmi podvodníků. Podepsali nevýhodné smlouvy a hrozí jim, že nakonec přijdou i o peníze. „Oproti té počáteční panice se situace dost zklidnila, ale podle mě se lidé opravdu uklidní, až když se začne znovu stavět,“ říká starosta Kolontáru Károly Tili.

Maďarská vláda očekává, že kompletní obnova postižených území včetně lidských obydlí bude dokončena do 30. června příštího roku.