Berlusconi chce nechat kvůli své aféře vzniknout nový soud

Řím - Sexuální skandál italského premiéra Silvia Berlusconiho má novou epizodu, tentokrát pro změnu právní. Premiér se měl dostavit k výslechu, na který ho předvolala milánská prokuratura. Berlusconi ale přijít odmítl. Místo toho navrhuje, aby se kvůli jeho případu zřídil nový soud. Berlusconiho nepřímo klepla přes prsty i další autorita, a to Vatikán. Tisk nepochybuje o tom, že papežovo poslední veřejné kázání, věnované morálce, mělo kromě veřejnosti i jednoho konkrétního adresáta - předsedu vlády.

V osobní souboj s milánskou prokuraturou se pro Silvia Berlusconiho změnil neutichající sexuální skandál. Zde měl kdykoliv mezi pátkem a nedělí vysvětlit obvinění, že platil za styk se sedmnáctiletou Maročankou Ruby a dalšími nezletilými prostitukami. To je v Itálii trestný čin. Premiér pochybení opakovaně popírá. Vyšetřovatelům vzkázal, že nepřijde. 

Silvio Berlusconi, italský premiér:

„Chci jít okamžitě vypovídat, abych vyvrátil ta obvinění a případ uzavřel. Ale nemůžu předstoupit před státní žalobce, kteří nemají ani právní ani územní kompetenci.“

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Odposlechy účastnic bujarých Berlusconiho večírků, které aféru živí, byly podle premiéra ilegální. Hrozí, že prokuratuře přistřihne křídla reformou zákonů, kterou ale jen těžko prosadí. Koncem roku totiž přišel o parlamentní většinu. Italové už si zvykli nad eskapádami 74letého politika krčit rameny. Tato ale přerůstá všechny předchozí. „Jestli nemá co skrývat, měl tam jít,“ řekla rozhořčeně jedna z milánských žen.

Premiérovi právníci žádají, aby případ údajně podjatých žalobců převzal zvláštní soud určený výhradně pro ministry. „Z právního hlediska to, že se nedostavil, mnoho nemění. Prokuratura má právo nechat si osobu k výslechu i předvést,“ prohlásil právník milánského soudu Carlos Muraglia. Berlusconiho nepřímo klepla přes prsty i další autorita, a to Vatikán. Tisk nepochybuje o tom, že papežovo poslední veřejné kázání, věnované morálce, mělo kromě veřejnosti i jednoho konkrétního adresáta - předsedu vlády.