Austrálie zavádí povodňovou daň

Brisbane - Australská premiérka Julia Gillardová oznámila zavedení povodňové daně, která by měla platit jeden rok. Rekonstrukce po ničivých záplavách bude stát v přepočtu 100 miliard korun a australské úřady již dříve varovaly, že by mohlo jít o nejdražší přírodní katastrofu v dějinách země. Velká voda zdevastovala rozsáhlá území Queenslandu a zasáhla i Viktorii. Zničila úrodu, infrastrukturu a také těžební průmysl. Austrálie je jedním z nejvýznamnějších vývozců uhlí – jeho cena už kvůli zaplaveným dolům vzrostla na světových trzích o 20 procent.

Nová přechodná daň se má týkat Australanů s nadprůměrnými příjmy. Vláda si tak slibuje získat 1,8 miliardy australských dolarů (zhruba 32 miliard korun). O opatření má ještě hlasovat australský parlament, návrh ale zřejmě schválí. Nová daň počítá s půlprocentním zdaněním příjmů mezi 50 001 a 100 000 australskými dolary a procentním zdaněním příjmů nad tuto částku. Lidé postižení povodněmi mají být od daně osvobozeni.

Austrálie chce od 1. července zavést povodňovou daň (zdroj: ČT24)

Úřady před třemi dny evakuovaly další stovky lidí kvůli záplavám na jihovýchodě země, kde po vydatných deštích vzniklo velké jezero. Nyní je asi 90 kilometrů dlouhé a 40 kilometrů široké a rozlohou je větší než Paříž. Ohrožovat obce a města by mělo dalších nejméně sedm dní, než se rozlije do řeky Murray. Stoupající vodní hladina na zemědělském severozápadě státu zasáhla přes 1 700 domů a pozemků. Evakuováno bylo již více než 3 500 lidí.

Záplavy v Austrálii začaly před více než měsícem ve státě Queensland na severovýchodě země, kde zahynulo nejméně 30 lidí a poškozeno nebo zničeno bylo přes 30 000 domů.

Při uklízení škod způsobených povodněmi pomáhá 1 200 vojáků, což je největší nasazení armády do prací na odstraňování následků přírodní katastrofy od roku 1974, kdy se severoaustralským městem Darwin prohnala větrná bouře Tracy.

Julia Gillardová
Zdroj: ČT24