OBRAZEM: Egypt slavil abdikaci prezidenta Mubaraka

Káhira - Tisíce lidí v Káhiře i v dalších egyptských městech slavily abdikaci prezidenta Husního Mubaraka. Prezident v pátek po osmnácti dnech masových protestů a po téměř třiceti letech v úřadu odstoupil z funkce. Po celou noc nad metropolí vybuchovaly ohňostroje, v ulicích vlály egyptské vlajky a lidé zpívali, tančili a zvedali nad hlavu děti. „Egypt je volný,“ znělo v ulicích. „Tohle je předpokládaný konec každého diktátora,“ prohlásil jeden z demonstrantů. Ráno se na hlavním káhirském náměstí Tahrír (Osvobození), které bylo v posledních dnech centrem až stotisícových protestů, znovu sešly tisíce lidí. Po ranních modlitbách bylo v ulicích metropole opět slyšet troubení z klaksonů.

Oslavy se konaly i v Alexandrii nebo Asijútu na severu země. Zde lidé stříleli do vzduchu. Mnozí kavárníci ve svých podnicích při nočních oslavách rozdávali nápoje zdarma.

„Revoluce z 25. ledna zvítězila. Mubarak odstupuje a armáda vládne,“ napsal dnes egyptský deník Al-Gumhúríja.

Egypt po pádu prezidenta Mubaraka (zdroj: ČT24)

„Lid svrhl režim“ a „Revoluce mládeže donutila Mubaraka odejít“, citovala agentura Reuters titulky z první strany listu Al-Ahrám.

Egyptská státní televize, dosavadní bašta stoupenců Mubarakova režimu, začala vysílat reportáže z oslav po celé zemi.

Viceprezident Umar Sulajmán v pátek oznámil, že Mubarak předal pravomoci nejvyšší vojenské radě, jejíž hlavou je ministr obrany Muhammad Husajn Tantáví. Ještě ve čtvrtek přitom Mubarak v televizním projevu tvrdil, že viceprezidentovi svěří jen část svých pravomocí a že si prezidentský úřad hodlá podržet až do řádných zářijových voleb. Vojenská rada se podle egyptských médií chystá rozpustit vládu a pozastavit činnost parlamentu. Vládnout chce ve spolupráci s hlavou ústavního soudu.

Vydáno pod