Čínští aktivisté chtěli podněcovat k jasmínové revoluci

Peking - Čínská policie dnes pozatýkala několik desítek aktivistů za lidská práva. Úřady navíc zvýšily cenzuru na internetu ve snaze umlčet výzvy k zahájení „jasmínové revoluce“, které se objevily na webu. Záhadné výzvy vybízely k demonstracím třeba v Pekingu a Šanghaji. Ani aktivisté ale nevěděli, kdo za nimi stojí. Preventivní demonstrace síly vládnoucích elit měla za cíl potlačit snahy inspirující se zjevně v nejnovější sérii prodemokratických demonstrací v muslimských zemích.

Internetové výzvy svolávaly demonstrace pod heslem „Chceme jídlo, chceme práci, chceme bydlení, chceme spravedlnost“, což je slogan vyjadřující nejobecnější požadavky řadových Číňanů. Výzvy se poprvé objevily zřejmě na právnickém portálu Boxun.com se sídlem v USA, odkud se rozšířily i na čínskou síť. Čínští aktivisté usilující o dodržování lidských práv v zemi však vesměs nevědí, kdo za akcí stojí.

Agentura AP napsala, že autoritářská vláda v Pekingu působila značně nervózně, když se začaly množit zprávy o bouřlivých nepokojích v Egyptě, Tunisku, Bahrajnu, Jemenu, Alžírsku i Libyi. Omezila informace o nich v domácích médiích, zdůrazňovala prvek nestability, které protesty přinášejí Egyptu a dalším státům, a omezila internetové vyhledávání o nich ve snaze udržet veřejnost mimo.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Výzva k protestům v Číně ale zřejmě nevyvolala mezi obyvatelstvem nejlidnatější země světa větší ohlas. V Šanghaji byly bleskově zadrženy tři osoby, které se seskupily před kavárnou Starbucks, což bylo možné považovat za snahu přilákat pozornost. Dotyční ale nenesli žádné transparenty a není zřejmé, co měli vlastně v úmyslu. Vedle skutečných i potenciálních demonstrantů však v místě byla velká přesila obyčejných přihlížejících, kteří si mysleli, že tam je asi nějaká celebrita, když je v okolí tolik policistů, zahraničních novinářů a televizních kamer.

Čínská policie zasáhla proti demonstrantům velmi rychle. V noci zadržela desítky aktivistů, přes den na všechny demonstranty čekala v ulicích. Na internetu se objevují výzvy dalších podobných akcí, nejbližší by se měla konat příští neděli. Ve městech podobné protesty nejsou tak časté.