Rusko si posvítilo na populárního bloggera

Moskva - Rusko stíhá jednoho z nejpopulárnějších aktivistů - bloggera Alexeje Navalného, známého bojovníka proti korupci. Úřady ho viní z podvodu, kterého se údajně dopustil před dvěma lety jako poradce gubernátora Kirovské oblasti. Podle Navalného jsou obvinění smyšlená a mají překazit jeho protikorupční tažení.

Advokát Navalnyj už delší dobu provokuje ruské úřady svým tažením proti korupci při rozdělování státních zakázek. Nebojí se ukázat ani na nejvyšší místa. Založil a řídí populární protikorupční server Rospil.info. Ten je zcela odkázán na dary sympatizující veřejnosti. Na projekt přispělo už 15 tisíc lidí, kteří poukázali serveru celkem 6,2 milionu rublů (3,7 milionu korun).

Navalnyj je ale pro mnohé Rusy bojovníkem s větrnými mlýny. Vládnoucí stranu Jednotné Rusko například překřtil na „stranu podvodníků a zlodějů“ a nedávno si vzal na mušku i tajnou službu FSB. Tu nepřímo obvinil ze zneužívání osobních dat. Agenti FSB si podle něj pod fiktivní identitou zjišťovali údaje o lidech, kteří Navalnému na provoz jeho protikorupčního webu posílají peníze. Společnost Transněfť se například loni ocitla v centru korupčního skandálu, když Navalnyj zveřejnil dokumenty svědčící o rozkradení asi čtyř miliard dolarů (75 miliard Kč podle současného kurzu) při stavbě ropovodu z východní Sibiře k Tichému oceánu.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Alexej Navalnyj:

„Mnozí lidé vstupují do strany Jednotné Rusko jen proto, aby si něco urvali a beztrestně rozkrádali naši zemi.“

Navalnyj před dvěma lety působil jako poradce gubernátora Kirovské oblasti ležící severovýchodně od Moskvy. Podle tvrzení prokuratury uzavřel podvodnou smlouvu s vedením jednoho z místních lesních závodů a způsobil tomuto státnímu podniku majetkovou újmu zvlášť velkého rozsahu. Podle moskevského rozhlasu blogger v první reakci označil obvinění za vymyšlená a prohlásil, že se soudního procesu nebojí.

Upozorňovat na korupci se v Rusku nevyplácí. Navalného stát stíhá, právník Sergej Magnitskij dokonce zaplatil životem. Zemřel ve vězení, kam ho zavřeli, když rozkryl podvod za miliardy. Veřejnost před korupcí raději zavírá oči. Jeden z průzkumů ukázal, že 52 procent Rusů by si sice přálo ohlásit případy korupce, ale odvahu najde jen sedm procent.

Do skandálů se zaplétají i západní firmy. Například společnost Hewlett Packard měla problémy kvůli vyšetřování, které začalo v Německu. Na úplatcích prý zaplatila skoro 45 milionů dolarů za kontrakt pro kancelář ruského generálního prokurátora. Ta potom sama vedla vyšetřování, žádné obvinění na ruské straně nepadlo. Boj s korupcí je přitom prioritou prezidenta Dmitrije Medvěděva, jenž říká, že podle nestřízlivějších odhadů přesáhly přímé krádeže a úplatky bilion rublů.

„Rusko je co do korupce na stejném místě jako Sierra Leone, Zimbabwe nebo Papua Nová Guinea. Je to horší než v 90. letech. Putinovi kamarádi si nakradli a stali se miliardáři,“ říká ruský opoziční vůdce Boris Němcov. Upozorňuje na majetek státních činitelů nabytý za nejasných okolností, ať už jde o hodinky místostarosty za milion dolarů, prezidentovu jachtu za desítky milionů či Putinův palác na břehu Černého moře.