V česko-ukrajinské diplomatické přestřelce notně přituhuje

Kyjev - Ukrajina dnes dál vyhrotila diplomatickou přestřelku s Prahou, když se důrazně ohradila proti záměru českého ministerstva zahraničí vyhostit z Česka ukrajinské diplomaty v reakci na nedávný obdobný krok Kyjeva. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl, že Česko tento krok učiní diskrétně a bez zbytečné publicity. Ukrajinská diplomacie označila připravované vyhoštění svých pracovníků z Prahy za „absolutně neadekvátní“. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na to reagoval slovy, že ještě neviděl stát, který by takový krok za přiměřený považoval.

„Rozhodnutí české strany vyhostit jednoho z pracovníků ukrajinského velvyslanectví v České republice je absolutně neadekvátní reakcí na vyhoštění dvou pracovníků vojenské sekce české ambasády na Ukrajině, kteří se zabývali špionáží,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Kyjevské úřady mají prý „vyčerpávající důkazy“ o „absolutně nepřijatelném jednání“ dvou českých důstojníků, kteří pod krytím diplomatické imunity prováděli špionáž. Ukrajinští diplomaté v Praze se naopak chovají zcela v souladu s vídeňskou konvencí o diplomatických vztazích. „O žádné vzájemnosti proto nemůže být ani řeč,“ uvádí se v dokumentu.

Roznětkou nynější česko-ukrajinské roztržky byla kauza dvou pracovníků vojenské sekce české ambasády v Kyjevě, které ukrajinská kontrarozvědka obvinila ze shromažďování utajovaných informací o ukrajinské zbrojní výrobě a vyhostila ze země. Diplomaté už Ukrajinu opustili; podle všeho šlo o plukovníka Zdeňka Kubíčka a majorku Petru Novotnou.

Česká strana incident chápe jako odvetu za politický azyl, který v Praze letos v lednu získal oponent nynější ukrajinské vlády, bývalý ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn. Kyjevské ministerstvo zahraničí jakoukoli souvislost s Danylyšynovou kauzou odmítá. Komentáře ukrajinského tisku opírající se o názory místních diplomatů a právníků nicméně souvislost vyhoštění s azylem pro Danylyšyna jednoznačně potvrzují.