Slovenská koalice si může zatleskat, Trnka je ze hry venku

Bratislava – Slovenská vládní koalice dnes přestála krizi vzájemné důvěry, když se jí podařilo z volby generálního prokurátora vyšachovat kandidáta opozice Dobroslava Trnku. I tak ale na Slovensku pokračuje martyrium s volbou tohoto představitele. Koalice nicméně propříště prosadila, že se bude volit veřejně. Chce tak zamezit tomu, aby někteří její členové hlasovali ve prospěch opozičního kandidáta, jak tomu bylo v minulosti.

Loni v prosinci chyběl Dobroslavu Trnkovi ke znovuzvolení do funkce generálního prokurátora jenom hlas. Při tajné volbě ho totiž podpořili i někteří koaliční poslanci. Volba pak odstartovala vládní krizi. Zvolení opozičního kandidáta Trnky by zřejmě vedlo k pádu vlády, premiérka Iveta Radičová už dokonce hrozila demisí.

Při dnešní volbě byli ale zřejmě koaliční poslanci disciplinovaní. Trnku ze všech 150 hlasujících poslanců podpořilo 70 zákonodárců. Nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů, a zvolen tak nebyl. Koalice si díky tomu může pro dnešek oddychnout. A těšit ji může i fakt, že do příštího hlasování prosadila veřejnou volbu.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

A to i když předtím narazila na rozhodnutí ústavního soudu, který nařídil zopakovat hlasování, protože při prosincovém kole nebyl dodržen způsob tajné volby. Někteří vládní poslanci si totiž fotografovali hlasovací lístky nebo hlasovali po dvou, aby je kolegové nepodezírali z podpory Trnky.

Koalici se ale dnes při hlasování podařilo prolomit veto prezidenta a znovu schválila zákon zaručující veřejnou volbu generálního prokurátora a dalších funkcionářů volených parlamentem.

Postava Dobroslava Trnky je pro nynější vládu kontroverzní, jeho sedmileté působení v čele slovenské justice je totiž spojeno s řadou kauz. Během svého působení učinil řadu sporných rozhodnutí, například zastavil trestní stíhání několika osob podezřelých ze závažné hospodářské kriminality. Nejednoznačně si počínal ohledně kauz financování politických stran - bývalého vládního Směru Roberta Fica, ale i současné vládní SDKÚ.

Generální prokurátor

Generální prokurátor stojí v čele slovenské prokuratury. Jmenuje ho a odvolává prezident na návrh Národní rady. Prokurátor je volen na sedmileté funkční období. Jeden člověk může v tomto úřadu působit nejvíce dvě po sobě jdoucí funkční období. Prokurátorovi musí být minimálně 40 let. Prokurátor řídí a kontroluje činnost všech slovenských prokuratur.

Dobroslav Trnka
Zdroj: ČT24