Kolem Fukušimy se mlžilo hned od začátku

Tokio – Japonská elektrárenská společnost TEPCO, správce poškozené jaderné elektrárny ve Fukušimě, přiznala, že zatajovala některé informace o tom, co se uvnitř zařízení po nedávném zemětřesení děje. Údajně se bála šíření strachu a paniky mezi obyvateli. Hned u tří reaktorů se totiž v prvních dnech po katastrofě roztavily palivové tyče, firma ale tvrdila, že to bylo jen u jednoho. Správce elektrárny ztrácí důvěru a japonská vláda vytvořila vědecký tým, který má zkoumat příčiny havárie a dostat pod kontrolu únik radiace.

Delší dobu panovaly obavy, že se palivové tyče ve druhém a třetím reaktoru částečně roztavily, ale TEPCO tuto informaci potvrdila až dnes. Podle mluvčího společnosti Kena Macudy se ve druhém reaktoru roztavily tyče asi sto hodin po zemětřesení a ve třetím asi 60 hodin po události. Nová zjištění podle něj ale nic nemění na plánu zcela odstavit elektrárnu do ledna příštího roku.

Fukušima byla výrazně poničena během zemětřesení a následné vlny tsunami. Japonská vláda zatím nezměnila časový rozvrh zabezpečení elektrárny, přestože po tom odborníci volali. Kabinet usoudil, že spěch by znamenal ještě větší nebezpečí.

Vydáno pod