V Libyi přibývá ohnisek napětí, Kaddáfí odmítl exil

Tripolis - V severoafrické Libyi opět přibývá ohnisek povstání. Jednotky loajální vůdci Muammaru Kaddáfímu pokračovaly dnes v útocích proti povstalcům a obnovily boje zejména ve městě Závíja, kde byl už více než dva měsíce poměrně klid. V operacích pokračovaly i jednotky NATO, jejichž letouny ostřelovaly Tripolis a jeho okolí včetně letiště. Kaddáfí dnes odmítl tureckou nabídku na garantovaný odchod do exilu.

Mluvčí libyjské vlády dnes večer řekl, že režim odmítá jakékoli jednání o odchodu Muammara Kaddáfího ze země. Reagoval tak na páteční návrh Ankary, že Kaddáfímu zajistí potřebné záruky, pokud se rozhodne odejít do exilu.

Těžké boje mezi povstalci a Kaddáfího jednotkami se v Závíji naposled odehrávaly v únoru a březnu. Nyní se do města vrátily a podle jednoho povstaleckého zdroje je v Záviji hodně zraněných. Město je čtvrt roku pod kontrolou vládních jednotek, ale povstalci nyní tvrdí, že část města v sobotu znovu dobyli.

Povstání se nyní rozšířilo i do historického města Ghadámis, ležícího asi 600 kilometrů jihozápadně od Tripolisu. Ghadámis přezdívaný perla pouště je jedním z nejstarších měst v předsaharské oblasti. Leží u hranic s Tuniskem a Alžírskem, a v roce 1986 bylo zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Kaddáfího jednotky ve městě bojovaly poprvé od vypuknutí povstání 15. února.

Protivládní demonstrace se rozšířily v minulých dnech i do jedné z bašt Kaddáfího rodiny Sabha v centrální části Libye. Mladí demonstranti tam v sobotu žádali odchod Kaddáfího. Jeho vojáci ale začali do demonstrantů střílet. Za pátek a sobotu tady zabili dvacet lidí a více než 80 jich zranili.

Soud: Pro Kaddáfího zatykač za zločiny proti lidskosti

Žalobce Mezinárodního trestního soudu Luis Moreno-Ocampo vyjádřil naději, že Muammara Kaddáfího brzy zadrží jeho vlastní lidé, možná poté, co bude na něho případně vydán zatykač kvůli zločinům proti lidskosti. „Doufáme, že zatykač bude brzo vydán a že Kaddáfího zadrží jeho vlastní lidé,“ řekl Moreno-Ocampo španělskému listu El Mundo měsíc poté, co požádal soudce o vydání zatykačů na Kaddáfího, jednoho z jeho synů a šéfa libyjské rozvědky kvůli obvinění ze zločinů proti lidskosti.

Turecko, které je jedinou muslimskou zemí NATO a nepodílí se na bombardování libyjských vládních sil, v pátek oznámilo, že nabídlo libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu záruky pro jeho exil, libyjský vládce se podle Ankary zatím k nabídce nevyjádřil.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: ČT24