Usáma byl zřejmě v kontaktu s pákistánskou rozvědkou

Washington - Usáma bin Ládin byl zřejmě v kontaktu s radikální skupinou napojenou na pákistánskou tajnou službu. Speciální americké komando našlo příslušná čísla v mobilním telefonu bin Ládinova kurýra. Tuto informaci listu New York Times ale americká vláda zatím nepotvrdila. Pákistán ji vehementně popírá. Američané zabili vůdce al-Káidy 2. května na severu Pákistánu - bez vědomí pákistánské vlády.

Pákistánská strana ale informace popírá. "Je to součást dobře
připravené očerňovací kampaně zaměřené proti našim bezpečnostním silám,"
prohlásil mluvčí armády. "Pákistán a jeho bezpečnostní síly trpí z rukou
Al-Káidy ze všech nejvíc a nejvíc se zapojují do boje proti Al-Káidě. Naše
činy na bojišti mluví jasněji než slova v (The New York) Times," dodal.

Z dopisu, který komando našlo v domě v pákistánském Abbottábádu, prý také vyplývá, že bin Ládin uvažoval o změně názvu al-Káidy, aby k ní přilákal další přívržence. Vadilo mu, že názvu schází náboženský náboj, který by muslimy po celém světě přesvědčil o tom, že jsou ve svaté válce proti USA. Považoval za problém zejména to, že se z úplného názvu organizace al-Káida al-Džihád (Základna svaté války) stala pouze al-Káida. Odtržení slova „džihád“ podle něj umožnilo Západu „lživě tvrdit, že není ve válce s islámem“.

Bin Ládin proto v dopise uvažoval o návratu k původnímu názvu nebo jeho úplné změně. Jako vhodné alternativy se mu jevila například jména Džamáate Adat al-Chalífát ar-Rašída (Skupina za obnovu chalífátu) nebo Tavhíd a džihád (Skupina za jednobožství a svatou válku).

Akce Geronimo se dočká komiksového zpracování

Květnová mise amerického komanda se kromě toho dočká komiksového zpracování. Kreslená kniha o 88 stranách se na pultech amerických knihkupectví objeví 6. září, pět dní před desátým výročím teroristických útoků na New York a Washington. Komiks se bude jmenovat Code Word: Geronimo a jeho autoři se zaměří na přípravu akce a vlastní provedení útoku, chtějí se ale vyhnout nějakému spojení s americkou politikou.

Americké komando vniklo na počátku května pomocí vrtulníků do Pákistánu bez vědomí tamních úřadů. Vojáci vtrhli do opevněného domu v posádkovém městě vzdáleném jen desítky kilometrů od Islámábádu a při rychlé akci zabili bin Ládina i další tři muže, kteří v domě byli. Bin Ládinovo tělo poté přepravili na letadlovou loď, z níž byl terorista pohřben do moře.