Legendární „kalašnikov“ v ruské armádě skončí

Moskva - Ruská armáda přestane kupovat světově proslulý samopal „kalašnikov“. Podle ministerstva obrany je zbraň už zastaralá a neodpovídá potřebám současné armády. „Kalašnikov“ ale nadále zůstává velmi oblíbený zejména v rozvojových zemích. V případě afrického Mosambiku se útočná puška AK-47 dostala i na státní vlajku.

Legendární sovětský samopal „kalašnikov“ neboli útočná puška AK-47 v ruské armádě skončí. Poprvé v historii totiž ruské ministerstvo obrany odmítlo nákup těchto zbraní, kterými každoročně obnovuje arzenál svých vojsk. „Od devadesátých let tento samopal začal být poněkud zastaralý a dnes to není druh ruční zbraně, který ruská armáda potřebuje,“ konstatuje ředitel Centra pro analýzu strategií a technologií Ruslan Puchov. Ruská vláda chce do roku 2020 uvolnit na modernizaci armády až 20 bilionů rublů.

Slávu si samopal AK-47 získal svou jednoduchostí. Vyrobil ho v roce 1947 původně vyučený zámečník Michail Kalašnikov. Během vojenské služby ale uplatnil své technické nadání a osvědčil se jako konstruktér zbraní. V sedmdesátých letech pak přišel s novou verzí AK-74, kterou sovětští vojáci používali zejména za války v Afghánistánu.

Sklady ruské armády jsou ale stále plné „kalašnikovů“ a je tedy nepravděpodobné, že by legendární samopal zmizel. Dalším důvodem je i fakt, že Rusko je druhý největší vývozce zbraní na světě a „kalašnikov“ je stále zejména v zemích třetího světa nejoblíbenější zbraní.

Legendární samopal "kalašnikov" v Rusku končí (zdroj: ČT24)