Čerstvá držitelka Nobelovy ceny bojuje o prezidentské křeslo

Monrovia - Liberijci dnes rozhodují o složení nového parlamentu a o příští hlavě státu. Současná prezidentka a čerstvá držitelka Nobelovy ceny za mír Ellen Johnsonová-Sirleafová má velkého soupeře v někdejším vyslanci při OSN a zároveň synovci bývalého prezidenta Winstonovi Tubmanovi. V Monrovii se od rána tvořily navzdory dešti před volebními místnostmi dlouhé fronty.

Dvaasedmdesátiletá Johnsonová-Sirleafová dostala Nobelovu cenu za úspěšnou ekonomickou politiku, avšak její domácí popularitu oslabuje neschopnost řešit korupci a kriminalitu. O dva roky mladší Tubman jí právě nedostatek odhodlanosti k boji s korupcí vyčítá.

Libérie má za sebou čtrnáctiletou občanskou válku, při níž přišlo o život více než 200 tisíc lidí a která zničila místní infrastrukturu. Konflikt skončil v roce 2003 a Johnsonová-Sirleafová byla zvolena o dva roky později. Podle ústavy se o šestiletý prezidentský mandát lze ucházet dvakrát. Očekává se, že se o vítězi rozhodne až ve druhém kole. Johnsonová-Sirleafová má kromě Tubmana má dalších 14 soupeřů.