Hororový dokument zpracovává duceho kult a smrt

Řím - Dodnes živý fenomén italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho zpracovává nový dokument Il Corpo Del Duce (Duceho mrtvola) od Fabrizia Laurentiho. Ten dosud točil především horory a jeho nový snímek si s nimi v ničem nezadá. Jak už sám název napovídá, sleduje cestu duceho mrtvoly z milánského náměstí Loreto do anonymního hrobu a nakonec do rodinné hrobky v Predappiu nedaleko Rimini, kde mu dodnes tisíce příznivců vzdávají hold.  Fascinace diktátorem je mezi některými Italy dodnes natolik silná, že až hraničí s kultem. „Ten film není pro každého,“ říká Laurenti.

Mussoliniho při útěku do Švýcarska dopadli na konci války v městečku Dongo u severoitalského jezera Como partyzáni a o dva dny později byl i s milenkou Clarou Petacciovou popraven. Jejich těla byla pak společně s ostatky dalších pěti fašistických pohlavárů pověšena za nohy na milánském náměstí Loreto, kde po nich dav házel kameny. Nový film ukazuje dosud nepublikované záběry duceho visící mrtvoly z 29. dubna 1945.

„Můj film obsahuje opravdu velmi silné obrázky,“ prohlásil Laurenti. Je na nich vidět groteskně, až k nepoznání oteklá duceho tvář nebo jeho tělo poseté střelnými ranami. Některé ze záběrů natočili američtí armádní filmaři, když dokumentovali osvobození Itálie. Poté, co byl Mussolini uložen do anonymního milánského hrobu, jej jeho skalní příznivci vykopali a policie musela tělo na několik let zabavit. Vláda nakonec ustoupila tlaku pravice a povolila pohřbít diktátora v rodinné hrobce.

Italská levice Laurentiho kritizovala za to, že ukazuje naturalistické záběry toho, jak partyzáni s Mussolinim zacházeli. Laurenti se ale hájí tím, že pouze zobrazuje historická fakta a přirovnává svůj film k nedávným záběrům libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, který zahynul rukou tamních rebelů.

Dokument vychází z knihy Sergia Luzzata a příští rok by jej měla odvysílat italská televize. Poprvé byl promítnut v listopadu na filmovém festivalu v Turíně.