Švédský farář podruhé uspořádal oblíbenou technomši

Stockholm – Luteránská církev ve Švédsku bojuje s úbytkem věřících. Na mši dnes chodí o polovinu míň lidí než před deseti lety. Mladý farář ze Stockholmu ale přišel na způsob, jak lavice kostelů znovu naplnit a navíc přilákat mladší ročníky věřících. Večerní bohoslužbu spojil přímo v prostorách kostela s elektronickou hudbou a světelnými efekty.

V pátek večer si kostel Všech svatých ve Stockholmu alespoň na pár hodin nezadal se žádným ze slavných švédských klubů. Davy mladých lidí si zde užívaly hlasitou hudbu, při které nechyběla ani světelná show. Na speciální „technomši“ dorazilo kolem 400 lidí. „Máme velký úspěch. Je skvělé, že do kostela tak přijdou i lidé, kteří by tam normálně nešli,“ hodnotí netradiční průběh bohoslužby místní farář Olle Odeström.

Celebrant stockholmského kostela Všech svatých, který je sám fanoušek techna, přišel s nápadem spojit bohoslužbu se světelnou a hudební show před několika lety. Podobnou akci uspořádal už letos na jaře a jeho nápad se ihned stal hitem, kupodivu nikoliv jen mezi mladými. Netradiční bohoslužba láká rodiny s dětmi i důchodce. „Je to vlastně běžná bohoslužba založená na tradicích starých stovky let. Různé prvky, jako je třeba čtení bible, vyznání víry nebo chorály, jsme ale nahradili moderní taneční hudbou,“ říká spoluorganizátor a hudební producent Johan Lindström.

Rozhněvaný anonymní dopis přišel jen jednou. Odesílatel v něm tvrdil, že Bůh má rád jedině Bacha. Mladý farář si však chválí nejen plné lavice, ale také obrovský zájem ze strany mladých dobrovolníků. Mnoho lidí se přihlásilo na zpěv, jiní vítají věřící a rozdávají svátosti. Další mši chystá farář už na únor a pak se se svou show vydá na turné po celém Švédsku.

Švédský farár se připravuje na hudebně-církevní turné (zdroj: ČT24)