Republikáni jdou do boje o cestu do Bílého domu

Iowa - V americkém státě Iowa se oficiálně rozbíhá kampaň před listopadovými volbami prezidenta Spojených států amerických. V úterý tady začnou tzv. volební shromáždění, na kterých lidé vybírají republikánského kandidáta na prezidenta. Soupeř demokrata a současného prezidenta Baracka Obamy bude znám nejpozději v létě. V Iowě, která patří mezi státy s nejpočetnější českou komunitou, vedou v průzkumech Mitt Romney a Ron Paul.

Republikán Romney vede v celostátních preferencích o šest procent nad současnou hlavou státu Barackem Obamou. Podle posledního průzkumu agentury Rasmussen Reports ho podporuje 45 procent amerických voličů, zatímco současného prezidenta 39 procent. 

Romneyho šance mohou nastínit primárky v Iowě, kde žije i početná česká komunita. Historicky tíhli zdejší krajani spíš k demokratům, teď už kopírují zbytek země. Denver Dvorsky by v Bílém domě viděl rád republikána Newta Gingriche. „Primárky jsou obrovská věc. Je to přirozený pokrok na politické scéně, kterou musíme změnit,“ říká Denver.

Normálně rozdává Gingrich v debatách jedovaté rány. Jenže teď ukázal i svou slabou stránku. Při debatě v televizi se rozbrečel, když mluvil o své zesnulé matce. „Vidíte ty emoce… z toho, že jsem čelil skutečným problémům skutečných lidí v mé rodině. Není to žádná teorie, týká se to mé matky,“ slzel Gingrich. Teď se zvedly debaty, zda si polepšil, když ukázal svou lidskou stránku, nebo zda to budou Američané vnímat spíš jako slabost.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)