V Afghánistánu přibývá útoků tamních vojáků na spojence

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes podle zahraničních agentur pozastavil činnost francouzských vojáků v Afghánistánu a uvažuje o jejich předčasném stažení. Učinil tak poté, co afghánský voják na východě asijské země zastřelil čtyři francouzské členy jednotek NATO. Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) oznámily, že byl střelec zadržen. Z tajné zprávy spojenecké vojenské koalice vyplývá, že v Afghánistánu celkově vražedných útoků tamních vojáků na jejich spojence přibývá. Důvodem je prý hluboká nevraživost domácích vojáků k jejich zahraničním kolegům, po jejichž boku se přitom cvičí a bojují. Od roku 2007 zaútočili na spojenecké vojáky nejméně ve 30 případech, uvedl dnes deník The New York Times.

Spojenecká koalice podle listu v minulosti podobné události bagatelizovala jako izolované incidenty. Tajná zpráva ale pohled na ně zcela mění. „Smrtelné spory očividně nejsou vzácné ani izolované; odrážejí rychle se zvětšující systémovou vražednou hrozbu (rozsahu, který mezi 'spojenci' v moderní vojenské historii nemá obdobu),“ stojí v ní.

Za vzájemnou nenávistí afghánských a spojeneckých vojáků jsou podle odborníků kulturní rozdíly. „Dejte dohromady dva osmnáctileté kluky z různých kultur a máte na krku válku gangů,“ uvedl Anthony Cordesman z washingtonského Centra pro strategická a mezinárodní studia.   

Afgháncům na Američanech vadí, že zabíjejí civilisty, močí na veřejnosti, mluví sprostě a jsou arogantní. Američtí vojáci zase místním vojákům nevěří a podezírají je ze spolupráce s Talibanem. „Jsou neustále zkouření, dokonce i když s námi hlídkují,“ říká americký voják. „V boji jsou dost zbabělí. Většina bojové aktivity je na nás,“ dodává další.

Ráno zavraždil afghánský voják čtyři spojence z NATO

A tak útoků v Afghánistánu mezi oběma vojenskými tábory přibývá. Dnes příslušník afghánské armády zahájil palbu na koaliční vojáky v údolí Tagab, které se nachází ve východoafghánské provincii Kápísá. Agentura AFP s odvoláním na zdroj z afghánské rozvědky napsala, že čtyři Francouzi byli zabiti a dalších 17 utrpělo zranění. „Muž oblečený v uniformě afghánské armády zahájil dnes ráno kolem 8:00 místního času (4:30 středoevropského času) v údolí Tagab v provincii Kápísá palbu na Francouze, čtyři z nich zabil a 16 zranil,“ uvedl zmíněný zdroj. 

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy reagoval prohlášením, že Francie pozastavuje činnost francouzských vojáků v Afghánistánu, kde cvičí příslušníky afghánských vládních sil. Podle AFP rovněž naznačil možnost, že by Francie mohla své vojáky z asijské země předčasně stáhnout. "Nemohu souhlasit s tím, že afghánští vojáci střílejí na francouzské
vojáky," zdůraznil Sarkozy.

Nicolas Sarkozy, francouzský prezident:
 
„Jsme přátelé a spojenci Afghánců. Nemohu ale připustit, aby afghánští vojáci stříleli na francouzské vojáky. Pokud se bezpečnostní podmínky nezlepší, pak budeme uvažovat o stažení francouzské armády.“ 

Francouzský prezident oznámil, že nařídil svému ministrovi obrany Gérardu Longuetovi okamžitě odjet do Afghánistánu. Na základě zprávy Longueta o tamní situaci Paříž zváží, co dál. "Pokud bezpečnostní podmínky nebudou jasně dané, tak vyvstane otázka ohledně
předčasného odchodu francouzské armády," řekl Sarkozy.

Francie má v Afghánistánu 3 600 vojáků, kteří zde mají působit nejpozději do roku 2014, kdy se plánuje odchod mezinárodních sil vedených NATO a předání odpovědnosti za bezpečnost v zemi afghánským silám.

Nicolas Sarkozy
Zdroj: ČT24

K podobným incidentům, při nichž byli zahraniční vojáci usmrceni příslušníky afghánských bezpečnostních sil, došlo v minulosti již několikrát.

Do afghánské armády pronikají islamisté

Tyto násilné útoky vyvolávají obavy z pronikání bojovníků islamistického hnutí Taliban do řad afghánské armády a policie a ničí důvěru mezi afghánskými a mezinárodními složkami ve stávajícím složitém období, kdy se připravuje definitivní stažení zahraničních bojových jednotek ke konci roku 2014.