Somálské jednotky bojují v Mogadišu proti hnutí Šabáb

Mogadišo - Vojáci Africké unie se somálskými jednotkami zahájili v Mogadišu ofenzivu proti bojovníkům z milic islamistického hnutí Šabáb. Podle BBC tisícovka vojáků zabrala několik základen islamistů. Jednotky Africké unie prý poprvé postoupily za hranici Mogadiša. Povstalci stále drží některé jeho severní části. Šabáb kontroluje většinu jihu a středu země. Konflikt už trvá dvě desetiletí.

Provládní síly bojující proti islamistům v Somálsku zahájily dnes ráno ofenzivu v somálském hlavním městě Mogadišu. Podle zpravodajského serveru BBC se tisíc vojáků podporovaných dvaceti tanky zmocnilo tří ležení islamistického hnutí Šabáb. Ve městě byly slyšet exploze granátů a intenzivní střelba. Podle BBC je cílem nejnovější operace Mogadišo islamistů zcela zbavit. 

Hnutí Šabáb vede boj za svržení centrální vlády v Mogadišu od počátku roku 2007. Bojuje také za zavedení přísné formy islámského práva šaría. Hnutí se hlásí k teroristické síti Al-Káida a Washington je považuje za teroristickou organizaci. Šabáb ovládá řadu oblastí na jihu a ve střední části země, čelí ale útokům jednotek z jiných afrických zemí.