Soud kvůli masakru v Hadíse skončil dohodou

Washington - Četař americké námořní pěchoty Frank Wuterich, pod jehož vedením bylo v listopadu 2005 zabito v iráckém městě Hadísa 24 civilistů, dnes před vojenským soudem dosáhl dohody s obžalobou a přiznal se k zanedbání povinnosti. Hrozí mu nyní tři měsíce vězení, ztráta dvou třetin platu a degradace na vojína. Na základně Camp Pendleton v Kalifornii tak skončil jeden z nejdéle se táhnoucích soudů souvisejících s válkou v Iráku. Jednatřicetiletý Wuterich byl obžalován ze zabití, napadení a ze zanedbání povinnosti. Rozsudek by měl být vynesen v úterý.

Podle obžaloby zabilo v listopadu 2005 osm amerických vojáků v Hadíse pod vedením Wutericha 24 civilistů. Těsně předtím vybuchla na silnici pod americkým konvojem bomba, která zabila jednoho Američana a dva zranila. Vojenští soudci již dříve osvobodili šest z osmi vojáků námořní pěchoty, kteří byli kvůli masakru v Hadíse obžalováni. Sedmý se nedopustil podle soudu trestného činu.

Před vojenským tribunálem šlo o to, zda Wuterich reagoval při ochraně svých vojáků uprostřed chaotické války přiměřeně, nebo zda porušil pravidla boje a nařídil vojákům pálit bez rozmyslu na irácké civilisty. Mezi mrtvými byli ženy, děti a staří lidé, včetně muže na vozíčku.

Wuterich uvedl, že lituje ztráty lidských životů, ale tvrdil, že jednal podle pravidel boje. Žalobu oslabilo také svědectví bývalého velitele roty, v níž Wuterich sloužil. Podle něj byl dům, který vojáci napadli, vyhlášen za nepřátelský a to tehdy prý znamenalo, že vojáci v něm nemuseli identifikovat své cíle. Po Hadíse velitelé námořní pěchoty nařídili svým vojákům, aby se snažili rozlišovat mezi civilisty a bojovníky.

Masakr v Hadíse dodnes vyvolává v Iráku emoce. Tehdy dále poškodil obraz Spojených států, který byl v Iráku již potřísněný skandálem kolem fotografií mučení iráckých vězňů ve věznici v Abú Ghrajbu.