Hitchcock, Dahl a Moore – ti všichni nechtěli řád od královny

Londýn – Malíř Lucian Freud, spisovatel Roald Dahl, režisér Alfred Hitchcock či sochař Henry Moore patří mezi 277 lidí, kteří odmítli řád od britské královny Alžběty II. Rekordmanem je malíř L. S. Lowry, který odmítl celkem pět královských vyznamenání. Vyplývá to ze seznamu, který dnes zveřejnila britská vláda.

Na seznamu je celkem 277 jmen lidí, kteří odmítli vyznamenání v letech 1951 až 1999 a kteří již nežijí. Je mezi nimi řada spisovatelů. Vedle Dahla to je Graham Green, který nechtěl řád v roce 1956, ale přijal ho později. Královské vyznamenání odmítli i romanopisci Aldous Huxley a Evelyn Waugh, básník a prozaik Robert Graves, dramatik J. B. Priestley a autor Letopisů Narnie C. S. Lewis. 

Hitchcock odmítl stát se důstojníkem Řádu britského impéria v roce 1962, ale krátce před smrtí v roce 1980 přijal vyšší ocenění a stal se rytířem řádu. Ocenění odmítl vedle Freuda i další slavný britský malíř Francis Bacon. 

Důvody, proč se lidé na seznamu řádu vzdali, nejsou známy. Pokud se ale někdo vyjádřil veřejně, většinou zmiňoval antipatii vůči monarchii, koloniální minulost Británie, odpor k cenám vůbec, případně nechuť přispívat ke snobství, které podle nich s sebou taková vyznamenání nesou. 

Na seznamu nejsou lidé, kteří si pro vyznamenání přišli, ale později ho vrátili. Například John Lennon vrátil v roce 1969 královně řád s přípisem: „Vaše Veličenstvo, vracím vám to na protest proti podílu Británie na té věci v Biafře v Nigérii, proti naší podpoře Američanům ve Vietnamu a proti tomu, že (písnička) Cold Turkey se propadá v hitparádě.“