Súdán přerušil rozhovory s Jižním Súdánem, hrozí válka

Chartúm - Súdán dnes přerušil veškeré rozhovory s Jižním Súdánem o urovnání sporů ohledně příjmů z ropy. Reagoval tak na boje, které se od pondělí znovu rozhořely v ropné oblasti u společné hranice. Napětí mezi oběma zeměmi vzrostlo po březnových střetech v hraničních oblastech a po súdánských leteckých úderech v Jižním Súdánu. Experti se obávají, že střety by mohly přerůst ve válečný konflikt. Súdánský parlament upozornil na možnou mobilizaci a vyhlášení stavu pohotovosti.

Boje v hraničním regionu zuří s novou silou od pondělí. Súdán viní Jižní Súdán, že jeho síly zaútočily na spornou oblast Heglig, kde má Chartúm důležitá ropná pole. Jižní Súdán uvedl, že jeho armáda jednala v sebeobraně, když na ni súdánské síly z Hegligu zaútočily. Podle BBC jihosúdánské síly ropné pole ovládly.

Súdán kvůli nepokojům v úterý varoval jižního souseda, že bude na jeho útoky reagovat všemi prostředky, aby ho z ropného pole vytlačil. Chartúm také povolá zpět svou delegaci z Etiopie, kde jednala s jihosúdánskými vyjednávači o rozdělení příjmů z ropy a vymezení společné hranice. Země se tyto otázky snaží vyřešit od červencového osamostatnění Jižního Súdánu. Jednání ale zatím průlom nepřinesla.

Těžba ropy na jihu Súdánu
Zdroj: ČT24

Nejnovější střety mezi oběma zeměmi jsou nejvážnější od loňského červencového odtržení Jižního Súdánu. Obě území proti sobě v minulém století ještě jako součásti Súdánu vedla občanskou válku. Šlo o jeden z nejdelších takových konfliktů na kontinentu. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v úterý po setkání se svým súdánským protějškem Alím Ahmadem Kartim řekl, že ČR podporuje zklidnění situace v Súdánu a nastolení míru.