Abú Katada opět za mřížemi, skončí tentokrát v Jordánsku?

Londýn - Britská policie znovu zatkla radikálního islámského klerika Abú Katadu. Londýn se ho opět pokusí vyhostit do Jordánska. Úřady se nejprve snažily získat záruky, že proti němu Jordánci nepoužijí důkazy získané mučením dalších lidí. Právě to byl důvod, proč jeho deportaci dříve Britům zakázal Evropský soud pro lidská práva.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová v Dolní sněmovně oznámila, že Británie dostala od Jordánska dostatečná ujištění, že se Abú Katadovi dostane spravedlivého procesu. Podle ní může být nyní vyhoštěn „s plným dodržením zákonů“. Připustila ale, že k tomu může dojít až za „mnoho měsíců“, protože duchovní se může znovu odvolat k Evropskému soudu pro lidská práva. Británie se snaží jednapadesátiletého Abú Katadu vyhostit už téměř deset let.

Abú Katada v únoru opustil po šesti letech vazbu na kauci. Na svobodě ale musel dodržovat mimořádně přísné podmínky. Mimo jiné nesměl vodit své nejmladší dítě do školy, doma musel pobývat nejméně 22 hodin denně a rovněž měl zakázáno hovořit s kýmkoli, kdo nebyl prověřen tajnými službami.

Katada měl vazby zřejmě i na bin Ládina
   
Padesátiletý abú Katada je palestinsko-jordánského původu a do Británie přijel v roce 1993. Je obviňován z toho, že měl vazby na teroristickou síť al-Káida a na jejího někdejšího šéfa Usámu bin Ládina. Stejně tak byl viněn z podněcování terorismu a z extremismu v Británii.

V Británii nebyl nikdy obžalován, ale britské úřady tvrdí, že radil militantním islamistům a získával peníze pro teroristické útoky.

Vydáno pod