Moratorium jaderných raket už pro nás neplatí, hřmí KLDR

Pchjongjang - Severní Korea už není podle svých slov vázaná na moratorium jaderných raket, které vyměnila za potravinou pomoc od Spojených států. Bílý dům kvůli vypuštění rakety zastavil zemi dodávky. Pchjongjang ho teď obviňuje, že dohodu nedodržel a odmítá ji respektovat. Severní Korea zároveň nechce vpustit do země inspektory, kteří měli kontrolovat její jaderný program. Čína dnes vyzvala ke klidu a zdrženlivosti země zainteresované v oblasti Korejského poloostrova.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Wej-min zdůraznil, že „udržet mír a stabilitu na Korejském poloostrově je v zájmu všech stran“. Zdržel se nicméně výslovné kritiky KLDR. Podle agentury Reuters však ministerstvo vyzvalo také k denuklearizaci poloostrova. „Doufáme, že zainteresované strany zachovají klid a zdrženlivost a zachovají odhodlání pro dialog i denuklearizační proces na Korejském poloostrově,“ řekl mluvčí.

Severní Korea tvrdí, že již není vázána moratoriem na raketové a jaderné testy dohodnutým s USA v únoru výměnou za potravinovou pomoc.

Podle KLDR Spojené státy nedodržely dohodu

Prohlášení vydala Severní Korea poté, co Rada bezpečnosti OSN odsoudila nezdařený severokorejský raketový start. Většina mocností ho měla spíše za test raketových technologií. Severní Korea kritiku OSN odmítla. Podle ní Spojené státy nedodržely svou část dohody.

Kim Čong-un během oslav narozenin Kim Ir-sena
Zdroj: ČTK/AP/Kyodo News

„Jsme schopni přijmout nezbytná protiopatření. USA budou plně zodpovědné za všechny důsledky. Mír je pro nás drahý, ale důstojnost a svrchovanost země jsou pro nás dražší,“ zní prohlášení severokorejského ministerstva zahraničí.

Severokorejská raketa po několika minutách letu vybuchla, rozpadla se na dvacet kusů a trosky spadly do moře západně od pobřeží Jižní Koreje. Uletěla jen asi 100 kilometrů, tedy mnohem méně než raketa, která v roce 2009 urazila 3 800 kilometrů.

Severokorejská raketa
Zdroj: ČT24

KLDR vypustila raketu Unha-3 z nové odpalovací rampy na svém západním pobřeží poblíž čínské hranice. Stalo se to k příležitosti oslav stého výročí narození severokorejského vůdce Kim Ir-sena.