Evropská unie uvalila na Írán ropné embargo

Teherán - Dnes vstoupilo v platnost ropné embargo Evropské unie vůči Íránu. Bílý dům tento krok Bruselu uvítal. Zákaz dovozu ropy pocítí hlavně Řecko, které od Teheránu odebíralo třetinu svých zásob. Íránský ministr ropného průmyslu Rostam Kásemí vyzval Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby kvůli poklesu cen pod 100 dolarů za barel svolala mimořádné ministerské zasedání. Na ropné embargo Evropské unie je Írán dobře připraven, řekl šéf íránské centrální banky.

Guvernér íránské centrální banky Mahmúd Bahmaní prohlásil, že Írán má plány pro řešení dopadů obchodních sankcí a disponuje také dostatkem deviz, aby uspokojil své dovozní potřeby. „Nezůstali jsme pasivní. Máme plány, jak se vyrovnat se sankcemi,“ řekl guvernér podle agentury Mehr. Uvedl, že centrální banka si na ochranu před vlivem sankcí vybudovala polštář devizových rezerv ve výši 150 miliard dolarů (tři biliony korun).

Začalo platit ropné embargo (zdroj: ČT24)

V sobotu guvernér řekl, že Írán navzdory sankcím svou ropu nadále „snadno“ prodává, protože její velcí odběratelé dostali od USA souhlas s pokračováním dovozů. Jde o dvacítku největších dovozců íránské ropy jako Čína, Indie, Japonsko, Jižní Korea nebo Turecko.

Íránský ministr ropného průmyslu Rostam Kásemí:

„Sankce nemají na Írán vliv a žádný mít nebudou. Nevidím problém v tom, že naši nepřátelé dnes zavedli sankce, protože tyto sankce existují mnoho let a nic se nestalo. Proto by se nemělo očekávat nic nového.“

Světové ceny ropy zažily ve druhém čtvrtletí nejhlubší propad od eskalace finanční krize na podzim 2008 a severomořská ropa Brent, jejíž cena se blíží ceně ropného koše OPEC, se v minulých dnech propadla až pod 90 dolarů za barel. V pátek však ropa výrazně oživila a cena barelu Brentu vystoupila nad 97 dolarů.

Ropná plošina
Zdroj: ČT24

Podle Kásemího bude mít vážné dopady na trh, pokud OPEC nebude dodržovat dohodnutý těžební limit. „Jestliže členové OPEC nebudou respektovat dohodnutý produkční strop, bude to mít za následek rozvrat ropného trhu,“ řekl.

Irán už postihují sankce, které na nákupy jeho ropy uvalily Spojené státy a EU za to, že Teherán pokračuje ve svém kontroverzním jaderném programu. Devizové příjmy země závisejí na ropě ze zhruba 80 procent.

Ministr Kásemí dnes zdůraznil, že i vláda je na dopady sankcí důkladně připravena. „Vláda zahrnula do plánování kroků proti sankcím všechny možné alternativy a jsme plně připraveni se s nimi vyrovnat,“ uvedl Kásemí podle agentury Reuters na webové stránce svého ministerstva.

EU počátkem roku rozhodla zakázat k 1. červenci uzavírání nových kontraktů na nákup ropy z Íránu a tento týden sdělila, že všechny dosud platné smlouvy se dneškem ruší. Týká se to i pojištění kontraktů a přepravy ropy. Většina velkých evropských ropných dovozců již nákupy od Íránu během prvního pololetí prudce snížila. Írán už zřejmě výrazně poškodily americké sankce. Podle Washingtonu se v jejich důsledku íránský export ropy snížil z loňských zhruba 2,5 milionu barelů denně na 1,2 až 1,8 milionu barelů denně.

Zákaz nákupu, financování nebo pojišťování transakcí s íránskou ropou má Teherán přimět, aby se vrátil k jednacímu stolu. Zatím poslední schůzka šesti světových mocností v Moskvě skončila patem. Další jednání proběhne 3. července v Istanbulu.