Libye propustila vězněné pracovníky ICC

Tripolis - V Libyi dnes byli propuštěni pracovníci Mezinárodního trestního soudu (ICC), kteří byli 26 dní zadržováni v libyjském Zintánu kvůli podezření ze špionáže. Podle obvinění předali „nebezpečný dokument“ Sajfu Islámovi, synovi bývalého vůdce Muammara Kaddáfího. Čtveřice strávila v izolaci měsíc, ihned po propuštění všichni odletěli ze země.

Libye podezírala ze špionáže dvě pracovnice ICC, australskou advokátku Melindu Taylorovou a její libanonskou tlumočnici. Jejich dva kolegové, Rus a Španěl, zůstali ve vazbě dobrovolně s oběma ženami. Taylorová podle libyjských úřadů předala při setkání se Sajfem Islámem dokumenty týkající se hledaného člena minulého režimu.

Náměstek libyjského ministra zahraničí prohlásil, že vazba čtveřice skončila. Předseda ICC Sang Hjon-song do Libye dorazil osobně. Poděkoval libyjským úřadům za propuštění kolegů a omluvil se za to, že mise ICC způsobila potíže. Podle představitele libyjského nejvyššího státního zastupitelství čeká čtveřici ještě 23. července v Tripolisu soudní stání, na kterém by měl zaznít konečný verdikt. Soud ho však prý může vynést i v jejich nepřítomnosti.

Ředitel programu pro mezinárodní spravedlnost organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch Richard Dicker uvedl, že Libye neměla právo tyto zaměstnance ICC zadržovat, a incident označil za nepřijatelný. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International vyzvala ICC, aby prošetřila, zda bylo zadržení legální.

Sajf Islám byl dopaden loni a je také zdržován v Zintánu. Souzen má být za rozkazy, jež vedly k mučení a vraždění povstalců, kteří loni bojovali proti jednotkám jeho otce. ICC ho chce soudit za vraždy a zločiny proti lidskosti, ale Libye trvá na tom, že souzen musí být ve vlasti. ICC je podle Tripolisu alternativou jedině v těch případech, kdy obžalovaní jsou ze zemí, které samy nejsou schopné zorganizovat spravedlivý proces. V Libyi tak může dostat i trest smrti. Naopak nejvyšší trest, který může uložit ICC, je doživotí.

Libye propustila pracovníky Mezinárodního trestního soudu (zdroj: ČT24)