Umarovův bodyguard se prý vzdal Rusům

Moskva - Ruským úřadům se údajně dobrovolně vzdal jeden z nejbližších spolubojovníků vůdce severokavkazských teroristů Doku Umarova. Úřadům v Ingušsku se totiž přihlásil jeden z Umarovových tělesných strážců. Jeho jméno nebylo z bezpečnostních důvodů zveřejněno.

V ingušských lesích operují desítky dalších ozbrojenců

Podle šéfa ingušské Bezpečnostní rady Achmeda Kotijeva je Umarovův bodyguard jednatřicátým příslušníkem teroristického podsvětí, který se dobrovolně vzdal. V lesích hornatého Ingušska podle Kotijeva operuje nanejvýš padesát dalších ozbrojenců. Ruští bezpečnostní experti ale tento počet považují za silně podhodnocený.

Umarov je už řadu let hlavním velitelem bojové skupiny Kavkazský emirát, která figuruje v seznamu teroristických organizací v Rusku i ve Spojených státech. Jeho bojovníci se přihlásili k řadě krvavých teroristických útoků, z nichž poslední na moskevském letišti Domodědovo si v lednu 2011 vyžádal skoro čtyři desítky obětí na životech.

Sám Umarov byl v ruských médiích už několikrát označen za mrtvého, ale zprávy se zatím vždy ukázaly jako mylné. Podle ruské policie se ukrývá v obtížně přístupných oblastech Ingušska nebo Dagestánu.