Karzáí vyzval vůdce Talibanu, aby se stal afghánským prezidentem

Kábul - Afghánský prezident Hamíd Karzáí nabídl další ústupek povstalcům z Talibanu. Vyzval jejich vůdce Mullu Umara, aby ukončil ozbrojený boj proti jeho vládě. Výměnou za to prý může kandidovat na prezidenta. Omar je na útěku od svržení Talibanu v roce 2001. Patří mezi nejhledanější osoby světa. Hamíd Karzáí se v poslední době snaží zahájit s Talibanem mírové rozhovory.

Afghánský vůdce na tiskové konferenci vyzval šéfa Talibanu, aby zahájil jednání s jeho vládou a podílel se na politickém procesu, informoval server Los Angeles Times. 

Podle Karzáího by Umar a jeho „společníci“ mohli vytvořit politickou stranu a Umar sám by se mohl stát kandidátem na prezidenta, pokud by se mu zachtělo. „Pokud pro něj lidé budou hlasovat, může se postavit do čela země,“ prohlásil Karzáí. Příští prezidentské volby jsou v zemi plánovány už na rok 2014.

Mulla Muhammad Umar
Zdroj: ČT24

Karzáí také řekl, že Umar může navštívit Afghánistán „kdykoliv chce,“ ale měl by „odložit zbraně“. Vzdát se násilí je podmínkou pro Taliban, který se chce připojit k vládním „reintegračním programům“. Bojovníci by měli „opustit bojiště“. 

Není ovšem jasné, jestli Karzáího pobídka, aby vůdce Talibanu kandidoval, nebyla pouhou řečnickou otázkou. Afghánský prezident už jednou například vyhrožoval, že se připojí k Talibanu, když se rozhněval na své západní spojence, dodává Los Angeles Times.