Britský The Sun vyfotil nejhledanějšího válečného zločince

Londýn - Novinářům britského deníku The Sun se v Budapešti podařilo vyfotografovat a krátce promluvit s nejhledanějším nacistickým zločincem na seznamu Centra Simona Wiesenthala. Potvrdili tak spekulace, že 97letý László Csatáry žije v maďarské metropoli. Za války měl pomáhat deportovat více než 15 tisíc Židů z Košic do Osvětimi.

László Csatáry je na prvním místě seznamu hledaných válečných zločinců, který na konci dubna vydalo Centrum Simona Wiesenthala. Po válce v roce 1948 byl v nepřítomnosti odsouzen za válečné zločiny v rodném Maďarsku, přesto v roce 1955 získal kanadské občanství. Ale když v polovině 90. let vyšlo najevo, že měl údajně zásadní podíl na deportaci 15 700 Židů do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, o kanadské občanství přišel. Csatáry totiž za války působil jako šéf policie v dnešních Košicích a měl velet i tamnímu ghettu.

Z britského The Sun

Když jsme se ptali, jestli by mohl ospravedlnit svou minulost, vypadal šokovaně a zakoktal: „Ne, ne. Jděte pryč.“ Na otázku ohledně jeho odchodu z Kanady odpověděl zlostně: „Ne, ne… Nechci o tom mluvit.“ Reportér The Sun se zeptal: „Popíráte, co jste dělal? Mnoho lidí zemřelo na následky vašich činů.“

„Ne, já to neudělal, Jděte pryč odtud,“ odpověděl, než zabouchl dveře.

Z Kanady proto odešel a jeho stopa se na pár let ztratila. V rámci operace „Poslední šance“ ho nedávno našli v rodném Maďarsku a podle ředitele izraelské pobočky Centra Simona Wiesenthala Efraima Zuroffa, se Csatáry těší navzdory vysokému věku dobrému zdraví.

Ředitel jeruzalémského Centra Simona Wiesenthala vyzval maďarské úřady, aby rychle postavily Lászlóa Csatárye před soud. Budapešťská prokuratura v dubnu uvedla, že na základě informací od Efraima Zuroffa zahájila vyšetřování Csatáryova případu.

Novináři mluvili s nacistickým zločincem Csatárym (zdroj: ČT24)