Rumunsko a Bulharsko u Evropské komise opět na pranýři

Brusel - Evropská komise opět zkritizovala Rumunsko a Bulharsko. Ve svém hodnocení tyto dvě země odsuzuje za to, že porušují principy právního státu. Komisi se nelíbí, že dostatečně nebojují proti korupci, kritizuje také tamější justici. Především kvůli současné vládní krizi v Rumunsku, která se točí kolem sporného odvolání dosavadního prezidenta Traiana Baseska, panují u členských států obavy, zda Rumunsko funguje jako právní stát s nezávislými soudy.

Zpráva u Rumunska přiznává zemi celkový pokrok od přijetí do Evropské unie v roce 2007, ale poukazuje na četné nedostatky. „Poslední události v Rumunsku otřásly naší důvěrou,“ říká předseda komise José Barroso. „Zpochybňování soudních rozhodnutí, podkopávání ústavního soudu, anulování zavedených procedur a odstraňování klíčových kontrol vede k otázce ohledně závazků kabinetu k respektování vlády práva,“ dodal. Rumunský premiér Victor Ponta se zavázal ke zlepšení situace a označil zprávu komise za vyváženou.

Kvůli současné vládní krizi v Rumunsku, která se točí kolem sporného odvolání dosavadního prezidenta Traiana Baseska z funkce, v EU panují obavy, nakolik rumunští politici dodržují pravidla právního státu a nezávislé justice. Komise proto vyčítá Rumunsku manipulace a tlaky vůči institucím a soudcům, oslabování ústavního soudu, obcházení zavedených postupů a rušení klíčových demokratických kontrol.

Traian Băsescu
Zdroj: ČT24/ISIFA

U Bulharska zpráva sice oceňuje ústavní a další reformy od roku 2007, ale hovoří o jejich „neúplnosti“. Sofii komise vyčítá, že v zemi nezajistila věrohodnou nezávislost soudců a že nedostatečně bojuje proti korupci ve vyšších sférách. „Výsledky boje proti korupci byly omezené a vyšetřování cílených vražd byla málo účinná,“ uvedli autoři zprávy.

Unie dala v roce 2007 oběma zemím řadu podmínek týkajících se justice či boje proti korupci a organizovanému zločinu. Od té doby každoročně hodnotí, zda a jak země v těchto oblastech pokročily. Na konci letošního roku by mohl „dohled“ teoreticky skončit, ale podle bulharských médií to není pravděpodobné.

Rumunsku kvůli posledním událostem kolem odvolání prezidenta hrozí až pozastavení členství v unii, podle zpravodajky ČT Evy Hrnčířové budou ale v nejhorším případě zemi „jen“ pozastavena hlasovací práva. Jedná se o druh sankcí vůči zemi, která nedodržuje unijní zásady.

Celkem krátce po začátku protiromských nepokojů v ČR se do světových médií dostaly na první pohled podobné události v Bulharsku.
Zdroj: ČT24/Margarita Troševa

Rumunsko i Bulharsko mají ještě do Schengenu daleko

Cílem celého procesu je oběma státům pomoci se zaváděním nezávislého a efektivního soudního a administrativního systému, který je běžný v ostatních státech EU. Pokrok v těchto oblastech je nezbytný i k případnému vstupu Bulharska s Rumunskem do schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol, do kterého zatím oba balkánské státy nebyly přijaty.