USA zvýší vojenskou pomoc Izraeli, Palestinci se učí hebrejsky

Washington/Gaza - Izrael dostane od USA dodatečnou vojenskou pomoc ve výši 70 milionů dolarů (1,4 miliardy korun). Oznámil to americký prezident Barack Obama při podpisu dohody rozšiřující vojenskou a civilní spolupráci mezi oběma státy. Peníze by měly Izraeli pomoct hlavně při rozšiřování systému protiraketové obrany Železná klenba (Iron Dome). Oznámení podle médií souvisí s Obamovou snahou zastínit republikánského kandidáta na prezidenta Mitta Romneyho, který v sobotu zahájí návštěvu Izraele. Mluvčí Romneyho kampaně poskytnutí pomoci přivítal.

Palestinci se budou učit hebrejsky

Do palestinských škol se po 16 letech vrací hebrejština. Zájem roste hlavně v pásmu Gazy. Tamní vláda z hnutí Hamas ale považuje Tel Aviv za úhlavního nepřítele a výuku hebrejštiny nebere jako symbol usmíření - má prý naopak sloužit ke studiu mentality nepřítele. Pro místní to ale znamená především větší šance pracovat v Izraeli.

Hamas přitom upírá státu Izrael právo na existenci. Náměstek ministra školství vlády v Gaze Ziád Sábit si dává velkou práci s tím, aby uvedl znovuzavedení výuky nepřátelského jazyka, škrtnuté z učebních plánů v roce 1996, do souladu s deklarovanými cíli svého hnutí. Během obou palestinských povstání proti Izraeli (v roce 1987 a 2000) měli větší šanci na přežití ti palestinští bojovníci, kteří uměli hebrejsky a rozuměli tedy tomu, co na sebe volali izraelští vojáci, argumentuje například Sábit. Kromě toho prý jde studentům o to lépe pochopit mentalitu nepřítele a jde prý také o možnost lépe kontrolovat izraelské učební plány a odhalovat v nich „rasistický“ charakter a „lži“ izraelských politiků. Nakonec přichází také z Izraele i hodně spotřebního zboží a každý prý chce vědět, co je napsáno například na kelímku s jogurtem. Spolupráci s izraelskými vzdělávacími zařízeními nebo dokonce přebírání učebních materiálů Sábit odmítá.