Nová barmská metropole Neipyijto vyrostla z džungle

Neipyijto - Před sedmi lety, kdy se generálové rozhodli odstěhovat kompletně celou vládu do vnitrozemí, byla na místě Neipyijta převážně džungle. Podle oficiálních údajů tu dnes žije skoro milion lidí, v rozestavěných čtvrtích je ale není skoro vidět.

Nové barmské hlavní město jsou tak zatím jen stovky kilometrů liduprázdných a místy až 22proudých dálnic, které spojují jednotlivé čtvrti a mohou sloužit i jako ranveje pro stíhačky. Prázdná planina umožnila monstrózní architekturu. Příkladem je prezidentský palác v srdci města. 

Proč vojenští vládci země budují hlavní město na zelené louce, se neví. Oficiálně proto, aby metropole byla ve středu země, neoficiálně proto, aby se dala bránit před zahraniční invazí, kterou předpověděl astrolog. 

V minulých letech oznámilo kromě Barmy hned několik států rozhodnutí vybudovat zcela nové metropole. V srpnu 2004 oznámila Jižní Korea, že by Soul měl ustoupit nové metropoli Kongdžu. Před 80 lety se zase stala Canberra místo Melbourne hlavním městem Austrálie.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)