Pfizer a Johnson & Johnson versus Alzheimer - zatím 0:1

New York - Americké farmaceutické firmy Pfizer a Johnson & Johnson ukončí vývoj léku proti Alzheimerově nemoci - neobstál totiž v závěrečných kolech dvou klinických testů. Lék s pracovním názvem bapineuzumab nepřinesl lepší výsledky než placebo. Na podobném prostředku pracuje taky společnost Eli Lilly, ani od něj se ale úspěch nečeká.

V jednom z testů byl bapineuzumab podáván pacientům s mírnou až středně těžkou formou Alzheimerovy choroby, avšak v porovnání s placebem nepřinesl lepší výsledky. Již na konci července přitom společnosti oznámily, že prostředek neuspěl ani v dalším klinickém testu. Lék proto firmy nebudou podrobovat dalším testům.

Do vývoje bapineuzumaba investovaly obě firmy značné sumy. Johnson & Johnson v roce 2009 souhlasil s tím, že do něj vloží až 1,5 miliardy dolarů. Nyní se pozornost upře na vývoj přípravku solanezumab společnosti Eli Lilly, i když i u něj je prý pravděpodobnost úspěchu poměrně malá.

Alzheimerova choroba, která ovlivňuje paměť, chování i schopnost provádět běžné úkony, je nejčastější formou demence. Tou na světě podle odhadů trpí 36 milionů lidí. Účinný lék proti onemocnění by jeho výrobci mohl podle odborníků přinést miliardy dolarů.

Vydáno pod