Madonna nezklamala: Podpořila homosexuály

Moskva – Americká zpěvačka Madonna podle očekávání podpořila na svém koncertě v Petrohradu práva homosexuálů. Reagovala tak na schválení zákona, který ve městě propagaci homosexuality zakazuje. Fanoušky vyzvala, aby této sexuální menšině vyjádřili „svou lásku“. Už dříve se vyjádřila ve prospěch skupiny Pussy Riot, kterým za jejich „punkovou modlitbu“ v chrámu Krista Spasitele hrozí nepodmíněný trest vězení.

„Komunita gayů, homosexuálové, mají stejná práva… na důstojný život s respektem a láskou,“ provolávala americká zpěvačka z petrohradského pódia během svého posledního vystoupení v Rusku, kam přijela v rámci svého nynějšího světového turné. S veřejnou podporou homosexuálů přišla několik měsíců poté, co byl v Petrohradu schválen zákon zakazující propagaci homosexuality a pedofilie. Podle obhájců občanských svobod tato právní norma homosexualitu s pedofilií směšuje a předpis odsoudili. Zástupci gayů a leseb, a s nimi i mnozí politici v západní Evropě, zákon kritizují jako diskriminační. Autor zákona Vitalij Mironov již dříve Interfaxu řekl, že Madonnu budou sledovat jeho „agenti“. Pořízené záznamy by poté měly sloužit k obvinění zpěvačky z propagace „netradičních sexuálních praktik“. 

Před začátkem koncertu byli lidem rozdávány růžové náramky. Madonna pak vyzvala ty, kteří si je navlékli, aby zvedli ruce a projevili tak svou podporu homosexuálům. Její slova vyslyšela velká část davu.

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin vulgárním výrazem zařadil popovou hvězdu mezi vysloužilé prostitutky, když na sociální síti Twitter napsal: „Každá vysloužilá k…a má na stará kolena sklony dávat všem lekce o morálce. Zvlášť, když je někde na návštěvě v zahraničí.“ Ruské písmeno „b“, jímž Madonnu označil, se stalo předmětem živé diskuse na sociálních sítích. Většina čtenářů to pochopila jako zkratku ruského slova „bljaď“, tedy k…a. Sám vicepremiér dnes na Facebooku takovou interpretaci popřel. Zkratkou „b.“ prý mohl myslet třeba slovo bohyně nebo balerína. „Madonnu (ať jde k čertu) jsem ostatně ve svém tweetu vůbec nejmenoval. Je to další ukázka kvality veřejného mínění,“ napsal dnes vicepremiér na svém facebookovém účtu.