V Amiensu se v noci střetli rozzuření mladíci s policií

Amiens (Francie) - Šestnáct zraněných policistů si v noci na dnešek vyžádaly prudké střety mezi stovkou mladých lidí a příslušníky bezpečnostních sil v severofrancouzském Amiensu. Násilí si vyžádalo i velké hmotné škody. Mladí útočníci na severním předměstí na protest proti údajnému víkendovému zneužití pravomoci policejní hlídkou poničili a zapálili jednu mateřskou školku a sportovní centrum a také desítky aut a popelnic v ulicích. Prezident François Hollande v reakci slíbil posílení bezpečnosti ve městech.

Zranění policisté byli zasaženi broky, domácí pyrotechnikou a dalšími předměty. Strážci pořádku použili proti násilníkům slzný plyn a gumové projektily, nikoho ale nezatkli. O tom, zda byl, či nebyl někdo zraněn i mezi mladými vandaly, zdroje nehovoří. Policisté je z ulic dostali až po sedmi hodinách.

Noční násilí vypuklo poté, co policie v neděli kontrolovala muže, který podle ní řídil vůz nebezpečně. Silniční kontrola se uskutečnila nedaleko místa, kde se konal pietní obřad na památku mladíka, který se ve čtvrtek zabil při řízení motocyklu. Někteří přítomní lidé označili kontrolu za přehnanou a mezi nimi a policisty vypukla potyčka. Úřady nyní prošetřují postup policejní hlídky. Napětí mezi chudými přistěhovalci z předměstí a policií rostlo už delší dobu.

Gilles Demailly, starosta Amiens:

„Je to naprostá devastace. Do sportovních a kulturních center chodí hodně mladých lidí a teď jsou zdemolovaná. Policie z této oblasti mizí. Už roky volám po posílení jednotek, ale nic se neděje.“

Představitelé pravicových opozičních stran označili podobné násilí ze strany „chuligánů“ za nepřijatelné. Hollande ujistil, že jeho levicová vláda udělá vše potřebné pro zajištění práva a pořádku ve městech. „Naší prioritou je bezpečnost. To znamená, že příští rozpočet bude zahrnovat dodatečné prostředky pro policii,“ řekl prezident. 

Do Amiensu přijel řešit osobně situaci ministr vnitra Manuel Valls. Jenže jeho přítomnost způsobila další střety. Když Valls sliboval obnovit pořádek, skupina asi stovky mladíků na něj pokřikovala a došlo i na strkanice. „Uklidněte se! Uklidněte se!“ snažil se je překřičet ministr obklopený ochrankou. „Právo a pořádek musí být obnoveny,“ zdůraznil.

Předměstí Amiens-Nord patří k patnácti takzvaným prioritním bezpečnostním zónám, ve kterých se vláda již dříve rozhodla posílit od září bezpečnost obyvatel. V chudinských francouzských čtvrtích se v posledních desítkách let odehrála již řada střetů mezi policií a mladými výtržníky. Dosud největší bouře posledních nejméně 40 let vypukly v roce 2005, kdy na předměstích velkých měst byly zraněny stovky policistů a výtržníků. Za několik týdnů bylo tehdy zapáleno téměř 9 200 aut a v plamenech se ocitla řada obchodů, škol, garáží, továren, policejních stanic a dalších objektů.