Americký test superrychlého letounu se nezdařil

Los Angeles - Americká armáda nad Tichým oceánem otestovala bezpilotní superrychlý letoun X-51A Waverider. Podle dřívějších informací měl let začínající ve výšce 21 kilometrů trvat několik minut, po nichž se měl letoun zřítit do vody. Zkonstruován je tak, aby se pohyboval šestkrát rychleji než zvuk. Experiment se ale nezdařil.

Waverider, jenž má být přechodem mezi letadly a raketami, se z křídla bombardéru B-52, který jej nesl na cestě z Edwardsovy letecké základny v Kalifornii, spustil mezi 19:00 a 20:00 našeho času. Letoun začal svou samostatnou cestu nedaleko kalifornského pobřeží, severozápadně od Los Angeles. Pak měl směřovat na sever nad Tichým oceánem v koridoru určeném pro testovací lety. Při testu ale nastaly krátce po spuštění problémy se směrovým stabilizátorem. Letoun pak nemohl naplno spustit svůj motor a podle agentury Reuters se rozlomil.

Nové letouny zkrátí dobu nutnou pro zasažení cíle

Američané považují výzkum takzvaných hypersonických letounů za klíčový pro vývoj nových střel či vojenských, ale i civilních letadel. Nové technologie například mohou zkrátit dobu nutnou pro zasažení cíle.

Letoun X-51A Waverider
Zdroj: ČT24/ISIFA

Když se v roce 1998 pokusily Spojené státy zlikvidovat šéfa sítě al-Káida Usámu bin Ládina střelou s plochou dráhou letu odpálenou z lodě v Arabském moři, trvalo 80 minut, než doletěla do Afghánistánu. Hypersonická střela by stejnou vzdálenost zvládla za 12 minut.

O hypersonických letech se hovoří v případě, že rychlost letadla dosáhne alespoň pětinásobku rychlosti zvuku, tedy Machova čísla pět. Letoun X-51A Waverider při pokusu v květnu 2010 dosáhl šestinásobku rychlosti zvuku, tedy zhruba 7 000 kilometrů za hodinu. Letěl jí větší část celkem dvousetsekundového letu.

Vydáno pod